Tips en weetjes voor een vakantie in New York

Tips en weetjes voor een vakantie in New York

Het is intussen een traditie om na het reisverslag een overzicht te maken van zaken die ik ben te weten te komen en waar andere reizigers mogelijks wat aan hebben, dus bij deze de tips en weetjes van New York.

Luchthaven

Grenscontroles

Er zijn in New York 3 luchthavens, maar als je kiest voor Brussels Airlines, dan zal je hoogstwaarschijnlijk op JFK (John F. Kennedy International Airport) landen. Aangezien elke maatschappij toegewezen wordt aan een terminal, is het vrij zeker dat het vliegtuig van Brussels Airlines bij terminal 1 parkeert.

Eenmaal uit het vliegtuig ga je mogen aanschuiven aan de grenscontrole. Afhankelijk van de drukte kan je even in de wachtrij staan, verwacht je aan 30 – 45 minuten. Links zijn de hokjes voor Amerikanen, rechts voor toeristen. Als het te druk is bij de toeristen en er bijna geen Amerikaanse burgers zijn, dan laten ze toeristen doorschuiven naar de linker hokjes. Er zijn trouwens ook toiletten, verstopt links (heren) en rechts (vrouwen) achter de wachtrij.

Eenmaal door de grenscontrole, waar ze je wat vragen stellen, je vingerafdrukken nemen en een foto van je maken, kom je in de ruimte waar je je bagage kan ophalen. Waarschijnlijk ligt je koffer al op de band.

Vervoer

Maak je geen zorgen en neem vooral geen taxi, New York is vreselijk duur en het openbaar vervoer valt reuze goed mee. Op dit moment komt de AirTrain niet tot aan terminal 1, je zal de bus moeten nemen naar terminal 8. Volg de pijlen op de grond (als je buiten komt naar links, minuut of 5 stappen).

De bus zet je af bij de AirTrain (Red). Deze ligt vlak bij de bushalte. Neem de trap of roltrap omhoog en ga aan boord. Je verlaat hem in station Jamaica. Belangrijk: je moet hier een ticket kopen om buiten te geraken, tenzij het te druk is en ze zeggen dat je gratis buiten mag. Hou je oren goed open en hoop op drukte!

Dat ticket kost je $8,75 per persoon. – Let op: tarief juli 2023, tarieven stijgen in augustus 2023. – Als je nog geen Metro kaart hebt, dan zal je deze ook moeten kopen, kost je $1. Je kan 1 kaart delen voor 4 personen en zet er dan 4x $8,75 op. Lees meer bij openbaar vervoer.

Eenmaal je de AirTrain verlaten hebt, volg je de bordjes naar Long Island Rail Road of metro. Je keuze zal afhangen van waar je hotel ligt, maar als je voor The New Yorker gaat, dan is de trein je beste optie. De trein is iets duurder, maar veel aangenamer reizen. Voor de trein zal je een ticketmachine zien staan op de brug boven de perrons, koop hier kaartjes. Als je naar Penn(sylvania) Station gaat, koop dan het City ticket. Dit kost je $5 per persoon. Reis je met kinderen, dan kan je misschien een goedkoper ticket hebben. Meestal staat er iemand van LIRR bij de machine die je om hulp kan vragen.

Bij de terugreis doe je dit in omgekeerde volgorde. In Penn Station staat er bij elke trein die in JFK stopt “JFK” bij de trein op het bord. Merk op, het kan drukker zijn op de trein bij je terugreis.

Openbaar vervoer

De metro is het vervoersmiddel bij uitstek. In juli 2023 kostte een ritje je $2,75 per persoon. Je hebt waarschijnlijk al een metrokaart van je ritje met de AirTrain, zo niet, dan moet je deze kopen. Ga in eender welk metrostation naar de machines en koop je kaartje of laadt het op. Ik zou aanraden je kaart niet te veel per keer op te laden, zo verspil je geen ritten.

De meeste metro’s rijden elke 5 à 10 minuten, lang moet je nooit wachten. Om binnen te geraken beweeg je de metro kaart door de scanner aan de poortjes. Reis je met meerdere personen, er kunnen 4 personen per keer door. De eerste persoon schuift de kaart in dit geval meerdere keren door de scanner alvorens er zelf door te gaan. Kijk goed naar de display om te bevestigen dat het goed werkt. Lukt het niet, beweeg de kaart erdoor en laat persoon 1 doorgaan. Haal de kaart er nog eens door en ga dan zelf, dit werkt ook.

Winkelen

Eten & drinken

 • Winkelen in New York is best prijzig. Je kijkt best uit wat je waar koopt.
 • Blijf je meer dan een week of ben je met 4 personen in de stad, overweeg in de supermarkt een groot pak water in te slaan (24x 0,5l), bespaart je enorm. Kies wel een winkel dicht bij je hotel of je kan de halve stad door zeulen.
 • CVS is je winkel voor frisdrank, snoep en drogisterij.
 • Whole foods is je winkel voor bakkerij en andere gezonde etenswaren.
 • Target heeft van alles, zelfs eten en drinken, maar veel hangt af van de grootte van de winkel. Huishoudspullen en kleding vind je hier zeker.
 • Barnes & Noble verkoopt boeken, speelgoed en andere papieren souvenirs.

Foodcourts

 • Time Out Market New York (55 Water St, Brooklyn, NY 11201, Verenigde Staten)
 • Urban Hawker, Singapore Style street food market (155 W 51st St, New York, NY 10019, Verenigde Staten)

Souvenirs

 • Souvenirwinkels vind je overal, maar in Little Italy / China town zijn de prijzen het meest democratisch. Ze geven je steevast ook wat korting.
 • Ondanks dat ze mooie spullen verkopen, de “I Love NY” winkels zijn enorm duur.

Foto cadeaus

 • Bezoek je een attractie (Madame Tussauds, Edge, Intrepid, …) ze nemen steevast een foto van je. De prijzen zijn echter absurd. Je zal al snel tussen de $30 en $60 neertellen voor een foto.
 • Digitale foto’s voor zo’n $32, je zal er waarschijnlijk 1 geprinte bij krijgen. Staat nergens, maar ze bieden het je overal aan. Om je te overtuigen.
 • Koop je je foto’s, zorg dat je je kaartje mee krijgt. Of nog beter, krijg je zo’n kaartje, fotografeer het onmiddellijk zodat je het hebt. Het gebeurt wel eens dat de mail met je digitale foto’s niet toekomt en dat ze het kaartje niet meegeven. Als ze niet met My Magic Memories werken of als jij er met jouw e-mailadres nog geen account hebt, dan kan je je foto’s wel eens kwijt zijn.

Belastingen

 • BTW (of sales tax) is nooit inbegrepen in de prijs. De belasting in New York is in juli 2023 8,8%.
 • Betaal je souvenirs in Little Italy of andere “niet al te officieel ogende winkels” cash, dan rekenen ze de sales tax vaak niet aan.
 • Kleding is vrijgesteld van belastingen tot $110. (Dat is per item, niet je totaal.)

Kleding

 • Voor zij die denken te gaan shoppen in New York, je gaat er weinig deals scoren.
 • De prijzen bij H&M en Zara liggen in New York voor dezelfde producten hoger dan in België.
 • De enige plaats waar wel deals te slagen waren, was bij Empire Outlets op Staten Island.

Activiteiten

Sightseeing Pass

Je zal in New York beslist een paar activiteiten willen doen, een goede en aantrekkelijke manier hiervoor is door jezelf een Sightseeing Pass aan te schaffen. Je koopt je pass online en installeert vervolgens de app op je smartphone. Je tickets kan je via de app opvragen bij de attractie.

Er zijn twee soorten van passen:

 1. Aantal attracties: je bekijkt vooraf de lijst en bepaalt wat je allemaal wil doen. Vervolgens koop je per persoon een pass voor dat aantal attracties. Wil je er 7 doen, dan koop je een pass voor 7 attracties.
 2. Aantal dagen: je koopt een pass voor een x aantal dagen, je kan gedurende die dagen zoveel attracties bezoeken als je wil.

Zelf zou ik aanraden om te gaan voor de pass voor x aantal attracties, zo kan je het wat spreiden. Er zijn nog alternatieve passen, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Krijg korting dankzij Eric

Dankzij een zekere Eric, kan je deze pass zelfs met korting kopen. Voor de kortingscode, bezoek: https://www.newyork.nl/bezienswaardigheden/de-new-york-pass/

Let op! Voor sommige attracties moet je wel op voorhand reserveren. Ondanks dat je bij de meeste plaatsen gewoon aan kan komen lopen met je SP-ticket op je smartphone, lees je best bij elke attractie de modaliteiten.

Aanraders met je pass

 • Edge
  • Je moet hier bij de ingang een tijdslot reserveren aan de touch screens. Dit kan je eventueel vooraf al doen. (Kan misschien ook online.)
  • Ideale activiteit voor overdag, als het mooi weer is.
  • Let op, bij slecht weer sluiten ze het buitendeck!
  • Fotomoment
 • Top of The Rock Oberservation Deck
  • Reservatie is ook hier aan te bevelen, als de wachtrij te lang is kan het zijn dat je pas 2u later naar boven kan. Zeker ’s avonds.
  • Aanrader is om hier 30 minuten voor zonsondergang naar boven te gaan en boven te blijven totdat het donker is.
  • Ze hebben boven links en rechts een uitzichtplatform, blijf niet rechts staan, maar schuif door. Je plaats claimen is echt niet nodig, ook al voelt het zo wel.
  • Blijf een uur, zodat je zeker een half uur na zonsondergang de stad nog ziet.
  • De winkels sluiten vrij vroeg, wil je een souvenir, haal dat dan misschien eerst.
  • Je moet niet bijbetalen voor de piekuren.
  • Fotomoment als je buiten gaat
 • Guided Central Park Bike Tours by Bike Rent NYC
  • Zorg dat je 30 tot 20 minuten voor de start van de tour in hun kantoor bent, normaal zal je dan nog mee kunnen. Zeker als er nadien nog extra volk binnen wandelt.
  • Mandjes zijn tegen betaling verkrijgbaar, al slagen bepaalde mensen erin die gratis te verkrijgen.
  • Ze houden 10 tot 15 minuten pauze bij de belangrijkste plaatsen, genoeg tijd om een snelle foto te nemen.
  • 2u
 • Circle Line NYC Landmarks Cruise
  • 90 minuten durende vaartocht, leuk om doen en passeert dicht bij het Vrijheidsbeeld.
  • Zorg dat je 20-30 minuten voor afvaart aan de kiosk je ticket koopt met je pass.
  • Fotomoment
 • Madame Tussauds
  • Gewoon aanschuiven en binnen.
  • 4D Marvel film is normaal inbegrepen
  • Fotomoment
 • Intrepid Sea, Air & Space Museum
  • Gewoon aanschuiven en binnen.
  • Duikboot en Space Shuttle normaal inbegrepen.
  • Bezoek eerst het vliegdeckschip op het middelste verdiep en neem een plannetje. Ga omlaag, ga dan vooraan omhoog, bezoek het deck, de space shuttle, toren, ga omlaag tot bij de Concorde en doe de duikboot. Ze jagen je weg bij de Concorde als het tijd is, maar lijken mensen bijna tot sluitingstijd de duikboot op te laten gaan.
  • 2 fotomomenten (shuttle en duikboot)
  • Reken op 2,5 à 3 uur voor je bezoek
 • American Museum of Natural History
  • Reservatie vooraf op de website van het AMNH vereist!
  • Je kan hier een hele dag rondlopen, maar alle zalen doorlopen kan beginnen vervelen. Zie dag 4 voor tips.
  • Het restaurant ligt in de kelder, helemaal beneden. Je moet er aanschuiven en het is aasgieren voor een tafeltje, maar het eten is ok (en redelijk prijzig voor wat het maar is).

Aanraders

 • Neem de Staten Island Ferry naar Staten Island. Zorg dat je bij verrekt aan stuurboord staat voor een goede blik op het Vrijheidsbeeld.
 • Neem de Staten Island Ferry 2 keer, een keer overdag en een keer met weervaart bij avond. Vertrek op Staten Island zo’n 30 minuten na zonsondergang en je zit goed.
 • Neem de Roosevelt Island Tramway naar Roosevelt Island, kost je een ritje op je metro kaart maar is wel de moeite, ook al duurt de rit maar een paar minuten.
 • De High line, een verlaten metrolijn, van Hudson Yard naar het Meatpacking district.

Gratis aanraders

 • Hudson Yards
 • Little Island
 • Pier 17
 • Wandelen over Brooklyn Bridge
 • Dumbo

Coney Island

 • Voor de metro naar Coney Island, neem metrolijn F. Als Google Maps voorstelt over te stappen op lijn G, niet doen, deze metrostellen zijn ouder en je bent enkel trager. De halte van metrolijn F is ook de beste (en tevens eindhalte). Metrolijn G stopt echter bij halte “West 8 Street-New York Aquarium”, maar als je daar de verkeerde uitgang neemt loopt je een heel stuk om. De juiste uitgang ligt links, niet rechts, als de zee achter je ligt.
 • Als je uitstapt bij de halte “Coney Island – Stillwell Av” dan wandel je direct het “dorpje” binnen. Wandel zeker ook door de achterstraten, iets wat we zelf niet gedaan hebben omdat we die foute halte hadden. En loop zeker door de kermisattracties, kei tof! Heb je kinderen, je zal beslist geld uitgeven.
 • Er is één attractie, waar je met 2 ballen 6 blikken om moet werpen. Op basis van observaties zou ik zeggen: hou je geld in je zakken, de kans dat dit je lukt is zeer klein. Waarom? De blikken en ballen lijken zwaar, de plak lijkt iets voor voren te leunen, de blikken worden niet opnieuw gestapeld en bovenal … ze moeten er allemaal af liggen, op zijn kant telt niet. Je kans op succes is bijzonder klein.

Mobiele data

Het is super handig als je bepaalde zaken kan opzoeken op je smartphone, maar om voor een city trip van een paar dagen een lokale simkaart te kopen, dat is er misschien wat over. Er was ook niet echt een noodzaak om te kunnen bellen of sms’en, wat bij roadtrips van een maand vaak anders ligt door de verschillende hotels. Daarom leek een data eSim me wel een goede oplossing. De meeste smartphones hebben tegenwoordig een geïntegreerde simkaart, de zogenaamde eSim, waardoor je naast je fysieke (Belgische) simkaart, nog een tweede simkaart kan hebben.

De conclusie van mijn opzoekingswerk en bevragingen resulteerde in 3 aanbieders: Holafly, Nomad en Airalo. Holafly was bij iemand gekend en heeft Spaanse roots, maar is nogal duur. Nomad en Airalo zijn beide een stuk goedkoper, maar lijken eerder een virtueel bedrijf met een postbus in Singapore dan een grote speler. Uiteindelijk werd het Airalo, voornamelijk wegens de beoordelingen die over het algemeen vrij goed zijn.

De eSim van Airalo was net als mijn Belgische sim verbonden met het Verizon netwerk en schommelde tussen LTE en 5G. Buiten een paar onderbrekingen, was er altijd mobiel internet. Ligt de onderbreking aan Airalo, Verizon, de plaats in de stad, mijn mobiel of de VPN, … geen idee, maar over het algemeen werkte het goed. Mocht je dus mobiel internet willen hebben tijdens je vakantie aan een redelijke prijs, overweeg dan zeker Airalo.

Airalo korting

Als je bij je (eerste) aankoop de code “WESLEY8795” ingeeft bij je bestelling, dan ontvang jij $3 korting en ik $3 tegoed. Jij krijgt korting en onrechtstreeks geef je mij iets voor terug voor het schrijven van deze blog.

De eenvoudigste manier is door de app te downloaden via de officiële store van Apple of Google en de transactie in de applicatie zelf te voltooien.

Als je twijfelt hoeveel data je nodig hebt, tijdens deze reis van 10 dagen heb ik 2 GB verbruikt. Er zijn ook formules waarbij je de data ook in Canada of Mexico kan gebruiken. Om data te besparen kan je best mobiele data voor de foto’s app deactiveren tijdens je reis.