Tips en weetjes voor een vakantie in Nieuw-Zeeland

Tips en weetjes voor een vakantie in Nieuw-Zeeland

Als je een land bezoekt is het altijd wat zoeken naar de hoe’s en wat’s. Je maakt misschien keuzes waarvan je achteraf denkt “had ik dit eerder geweten, dan had ik het niet of anders gedaan”. Om die redenen deel ik graag wat ik geleerd heb, zodat jij met een vliegende start kan beginnen.

De reis plannen

Noord, Zuid of beide

Je wil Nieuw-Zeeland graag bezoeken, maar kies je dan best voor het noorder- of zuidereiland? Of kan je beide eilanden bezoeken op een maand tijd?

Het antwoord op die vragen varieert, maar je kan beide eilanden op 29 dagen bezoeken. Of ik het zou aanraden? Nee, eigenlijk niet. Het lijkt me verstandiger om 3 weken te voorzien voor 1 eiland, of als je ze allebei wil doen, te gaan voor 42 i.p.v. 29 dagen. Als je op een maand alles wil zien, dan moet je je beperken tot de “top 10” plaatsen, of de plaatsen zoals ze beschreven staan in o.a. de Lannoo reisgids (al lijkt mij hun planning soms gewoon niet haalbaar). Wil je wat extra tijd in dorpjes, hier en daar een ongeplande wandeling doen, af en toe gewoon eens een dagje ronddwalen, dingen verkennen als je ze tegenkomt, … dan wordt het heel moeilijk. Anderzijds, de vrees dat je met 1 dag niet zou toekomen om steden zoals Wellington, Auckland of Christchurch te zien, die is ongegrond; je kan deze steden echt op 1 dag zien, maar je moet er dan wel niet willen gaan shoppen.

Kortom: als je er niet mee inzit veel afstand af te leggen en enkel de toppers te bezoeken, kies dan voor 1 maand voor beide eilanden. Wil je graag ter plekke op ontdekking gaan, kuieren in dorpjes of wat shoppen, dan is een 3 weken voor 1 eiland formule misschien beter.

Hou er wel rekening mee dat het weer tegen kan zitten en dat je de tijd die je extra zou hebben als je voor 1 eiland kiest, slim verdeeld. In de Haast pass is het vaak slecht weer, daar kan je 300 van de 365 dagen op rekenen.

Weer en periode

In november is het weer nogal onvoorspelbaar, je moet je voorbereiden op zowel goed (warm & zon) als slecht (koud & nat) weer. Zorg voor een mix van lange broeken en truien, aangevuld t-shirts en korte broeken. Zorg ook voor regenweer, zeker als je de Tongariro Alpine Crossing wil doen. Een regenbroek en -jas is daar geen overbodige luxe, net als goede en waterdichte wandelbottines.

Als ik opnieuw naar Nieuw-Zeeland zou gaan, dan zou ik eerder voor januari kiezen, al kan december ook een optie zijn. Op het zuidereiland is het altijd slechter, hou daar rekening mee, en als er een regenzone hangt, die kan je achtervolgen. Het weer kan soms ook zeer wisselvallig zijn.

Winkelen

Supermarkten

Je hebt in Nieuw-Zeeland 3 grote supermarkten:

 • PakńSave: vergelijkbaar met Colruyt, goedkope supermarkt die vooral voor eten en drinken interessant is.
 • Countdown: vergelijkbaar met Carrefour, goede bakkerij en sommigen hebben ook een deli waar je verse broodjes kan kopen. Verkoopt ook papierwaren en keukenmateriaal. Vergeet aan de inkom je countdown klantenkaart niet te nemen en activeer ze online, kan je kortingen opleveren.
 • NewWorld: vergelijkbaar met Spar, heeft een goed assortiment eten en drinken, en ook wat papierwaren.

Eten

Het eten in Nieuw-Zeeland is vrij goed, al zijn ze er wel fan van de burger. Zorg dus voor wat variatie of je wordt het kotsbeu.

Voor Auckland twee tips:

 • Een foodcourt vind je in het Commercial Bay winkelcentrum aan Queen Street (bij het water).
 • Restaurants vind je aan Viaduct Harbour. (Dicht bij het Maritiem museum.)

In Christchurch vind je de restaurants aan Oxford Terrace. (Richtpunt Bridge of Remembrance.)

Tanken

Als je bij PakńSave en NewWorld koopt, al is het een pak koekjes of flesje water, dan krijg je fuel vouchers die je 6 tot 10 cent per liter uitsparen. Vooral als je tankt bij PakńSave fuel kan dit zeer voordelig uitpakken. Vraag dus zeker om een geprinte rekening.

Over het algemeen is PakńSave fuel (Rotorua & Auckland) het goedkoopste, zeker met aftrek van je voucher. Ook bij NewWorld is er soms een New World fuel (Levin) tankstation, spring ook hier eerst binnen voor je voucher. Zonder voucher is Gull (Millwater & Kaiwaka) een zeer voordelige en ook NPD is vaak interessant.

Fuel vouchers worden ook bij Z en Challenge aanvaard, maar niet altijd en ook niet overal. Soms zijn de vouchers locatiegebonden en is hij enkel geldig bij het tankstation in hetzelfde dorp. Zonder voucher zijn ze minder interessant, en zelfs met voucher kan een ander tankstation nog voordeliger zijn, altijd uitkijken dus.

Mijn advies: tank bij Gull of PakńSave (met voucher). In Rotorua is de benzine ook betrekkelijk goedkoper.

Souvenirs

Het vinden van souvenirs kan soms een uitdaging zijn en over het algemeen geld de regel ‘neem het mee als je het echt wil hebben‘, de kans dat je het nog eens tegenkomt is eerder klein, tenzij je het in een keten hebt gekocht.

In de grote steden heb je wellicht een paar souvenir winkels, maar je kan ze vaak op 1 hand tellen. Als je leuke dingen wil, koop je ze vaak beter in de gift shop van een activiteit. Toch een paar tips:

 • In Auckland heb je er 4, een interessante is Sail Away Souvenirs op Queen Street. Er is nog een tweede in Queen Street, maar die is wat duur. De keten Aotea Gifts vind je op Lower Albert Street, je komt hem ook in andere steden tegen, en aan Princes Wharf vind je er 2.
 • Queenstown: loop de straten tussen Man Street en Chruch Street een voor een af en je zal verschillende winkeltjes tegenkomen. Het is een echte touristische hotspot vol commerciële zaken.
 • Het Royal Albatross Centre van Dunedin heeft een mooie shop, in het centrum zelf heb je een souvenirwinkel maar die is meer dicht dan open.
 • Aan de Punakaiki Pancake Rocks heb je een leuke souvenirwinkel.

Lokale merken

Internationale merken ga je in Nieuw-Zeeland niet direct goedkoper kopen dan thuis, maar lokale merken zoals Kathmandu, Mountain Warehouse en MacPack kunnen zeer interessante prijzen hebben. Vooral tijdens Black Friday kan je er stevige korting pakken. Soms is de vereiste dat je lid wordt, wat enkel locals kunnen, maar ze maken je met veel plezier als internationale toerist lid.

Activiteiten

Het is een vraag die me nog steeds dwars ligt: heb ik in Nieuw-Zeeland meer activiteiten gedaan dan anders, of kost alles in Nieuw-Zeeland geld? Feit is dat je zelden iets gratis kan bezoeken in Nieuw-Zeeland, maar sommige activiteiten ga ik je afraden.

Aanraders

De volgende activiteiten, geen limitatieve lijst, zijn zeker aanraders.

 • Auckland Sky City Tower
  • Ter plaatse kopen, €25
  • Je zal beslist onmiddellijk foto’s beginnen nemen als de lift je afzet op het Main Observation deck (L51), maar de mooiste foto’s maak je op het Sky Deck (L60). Blijf dus niet te lang hangen op niveau 51, ga omhoog. Je komt nadien terug via niveau 51, kan je nog even blijven hangen.
  • De enige activiteit waar ze een foto namen en verkochten, het is hier of mogelijks nergens!
 • Cream Trip Super Cruise, Paihia
  • Reservatie aanbevolen, €110
  • Het is een prijzige cruise, maar ze is het meer dan waard!
  • Zorg ervoor dat je een zwembroek en handdoek meeneemt als je interesse hebt in boom-netting!
  • https://www.dolphincruises.co.nz/bay-of-islands-cruises/cream-trip-super-cruise
 • Hobbiton Movie Tours
  • Minstens maand op voorhand reserveren, €53
  • Of je nu wel of niet fan bent van de films, je moet hier geweest zijn.
  • Ben je een kei grote fan, overweeg dan misschien twee tours en een lunch/diner.
  • https://www.hobbitontours.com/
 • Oamaru Blue Penguin Colony
  • Reservatie aanbevolen (zeker voor premium), €33
  • De premium ervaring is zeker leuker dan de gewone omdat je door het “bos” kan open, je kan ze daar ’s avonds nog wat spotten. Zorg dat je vooraan zit.
 • Kawiti Caves
  • Ter plaatse kopen, €25
  • Je rijdt hier letterlijk iemands oprit op en stopt aan een container waar als je geluk hebt iemand in zit om je een ticket te verkopen. Zit er niemand, dan zit de gids in de grot.
  • Een echte aanrader voor gloeiwormen. Spijtig dat de grot niet helemaal toegankelijk was, maar dan kom je terug. Misschien in het pikdonker!
 • Te Puia
  • Kopen bij iSite in Rotorua center, avond ervoor of ’s ochtends, €50
  • Je moet de Maori cultuur opsnuiven en dit is er een goede plek voor. Ook de geiser is mooi meegenomen. Wacht na je rondleiding als je hem niet hebt zien spuwen en er nog tijd is. Je staat er misschien 30 minuten of langer te wachten, maar het is het waard.
 • Milford Sound Cruise
  • Reservatie sterk aanbevolen, €70
  • Je hebt verschillende maatschappijen, als je ook Te Anau Glowworm Caves en Ulva Island doet, dan kan je misschien bij Real NZ korting scoren. Zelf deed ik Milford Sound met Mittre Peak Cruises, een kleinere rederij, maar zeker even tof. Vergelijk dus zeker prijzen!
  • https://www.mitrepeak.com/
  • Vaak goedkoper via: https://www.bookme.co.nz/things-to-do/queenstown/activity/milford-sound-cruise-mitre-peak-cruises/4291 (als je tijdig reserveert)

Reservaties vereist of aanbevolen

Reservatie is vereist of sterk aanbevolen voor volgende activiteiten:

 • Royal Albatros Center, Dunedin
 • Opera Penguin, Dunedin
 • Te Anau Glowworm Caves
 • Tongariro Crossing Shuttles
 • Abel Tasman Watertaxi
 • Te Puia, Rotorua
 • Hobbiton Movie Tours
 • Cream Trip Super Cruise, Paihia
 • Milford Sound Cruise
 • Oamaru Blue Penguin Colony
 • Kiwi Tour, Stewart Island
 • Ulva Island Tour

Walk in

Volgende activiteiten moeten niet vooraf geboekt worden (info november 2023)

 • Larnach Castle, Dunedin
 • Kiwi Park, Queenstown
 • Skyline Gondola, Queenstown
 • Waimangu Volcanic Valley, Rotorua
 • Wai-O-Tapu, Rotorua
 • Creaters of the Moon, Rotorua
 • Cable Car, Wellington
 • Sky City Tower, Auckland
 • Kawiti Caves

Bezin over het volgende

Ondanks dat het een avontuur was, zou ik je afraden om op Stewart Island Kiwi’s te gaan spotten tussen 22u en 0u. De kans dat je ze spot is gewoon klein, wat ze ook beweren. Spaar je geld want het kost belachelijk veel en ga naar het Kiwi Park in Queenstown en Te Puia in Rotorua. Daar zie je ze zeker en je moet er je slaap niet voor laten.

De Tongariro Alpine Crossing is gratis, maar de shuttle ernaartoe niet. Op zich is deze wandeling een must do, maar als het slecht weer is en zie je de helft niet en op de top is het zelfs wat gevaarlijk bij mist. Je moet het zelf weten, ergens is het een ervaring voor het leven, maar de helft van de tijd is het meer een marteling dan leuk avontuur.

Voor gloeiwormen zijn de Kawiti Caves en Minnehaha Walk in Fox Glacier interessant. Als je bij de Te Anau Glowworm caves niet met een boot in het donker rondvaart en met een jacht ernaartoe vaart, zou ik het afraden, de gloeiwormen zijn veel minder spectaculair dan in de Kawiti Caves, maar de cruise is wel mooi.

Verborgen parels

Zaken die je misschien over het hoofd gaat zien, maar die de moeite waard zijn:

 • Dunedin Botanic Garden
 • Baldwin Street, Dunedin
 • Ben Lomond wandeling, Queenstown Skyline gondola.
 • Center of New-Zealand, Nelson
 • Rotorua by night (Tunohopu Street)
 • Huka Falls, Wairakei
 • Orewa strandwandeling

Vluchten

Nieuw-Zeeland ligt ver, je kan bijna niet verder gaan. Besef dus even dat je lang onderweg gaat zijn.

Brussel – Dubai – Sydney – Christchurch

De vluchten naar Christchurch liggen rond de 21u, tussenstops niet meegeteld. Een paar uur slapen in Dubai kan te overwegen vallen, je kan overnachten in de terminal zelf (ook als het maar 2u is).

Wanneer je in Dubai aankomt zal je handbagage worden gecontroleerd, en ook wanneer je Dubai richting Sydney / Christchurch verlaat wordt je water nogmaals afgenomen. Koop dus niet te veel drank of neem een hervulbare fles mee, vaak kan je gratis water tanken na de controles.

Bij een tussenlanding in Sydney zal je het vliegtuig moeten verlaten. Er vindt opnieuw een controle van je handbagage plaats, waardoor je opnieuw je water verliest, maar dit keer kan je wel in de terminal je voorraad inslaan.

Als je aankomt in Nieuw-Zeeland dan zal je door de paspoortcontrole moeten. Je Travel Declaration kan je ook op papier invullen, je moet dit dus niet vooraf digitaal doen. Deed je het wel, dan kan je alsnog het op papier invullen en nemen ze die, of je laat ze de digitale versie nemen, dat kies je zelf. Vul het gewoon getrouw in. Na de paspoortcontrole volgt de bio-check / quarantaine, net zoals in Australië. Wees eerlijk en geef het gewoon aan. Pak Belgische wafels mee? Geef het aan en zeg dat je die wafels in de luchthaven gekocht hebt, je zal dan niet uitvoerig gecontroleerd worden. Wel ja, je bagage gaat altijd door de scanner. De wachttijden in Christchurch zijn vrij kort.

Auckland – Dubai – Brussel

De vlucht van Auckland naar Dubai is een van de langste ter wereld, 17u non-stop. Het is geen leuke ervaring als je daarna van Dubai naar Brussel wind op kop hebt en de maximale 7u vliegt.

Hou ook rekening met het feit dat je beenruimte op de B777 naar Brussel een pak minder is dan op de A380 uit Auckland (die ondanks dat het op de stoelkiezer zo zal lijken, waarschijnlijk niet vol zal zitten). Je zal op de tweede vlucht last hebben van de beperkte beenruimte, strek dus goed in Dubai.

Rijden

In Nieuw-Zeeland zal je redelijk wat kilometers afleggen met je wagen, zorg dat je niet gaat rondrijden in iets waar je tegenop ziet. Een kleine SUV kan handig uitpakken, ook al slikt hij redelijk wat benzine. Off-road zal je echter niet super vaak rijden.

We hadden het eerder al over tanken, maar niet over dat je 91 tankt. In Nieuw-Zeeland is benzine, vooral 91, de meest populaire brandstof. Sommige mensen rijden op diesel, als jij er zo eentje bent omdat je een camper huurt die op diesel rijdt, let dan op want er wordt niet overal diesel verkocht.

In Nieuw-Zeeland rij je links, maar ze werken er wel met km/u. In de bebouwde kom mag je 50, erbuiten 100. Je zal op heel wat wegen 100 kunnen en mogen rijden, maar in de bochtige stukken let je toch maar beter op. Er staat vaak, maar niet altijd, aangekondigd dat je best afremt. Meestal kan je bochten dan net iets sneller nemen (60 als er 55 staat). In steden mag je vaak maar 30. Geen aanduiding betekent normaal 100 km/u, maar let op, bij een kruispunt vervalt de snelheid niet! De snelheid vervalt als een bord het aangeeft.

Je hebt op het noordereiland 3 tolwegen, maar je kan deze zonder veel problemen vermijden. Als je ze toch neemt, registreer je wagen dan zodat je achteraf geen boete krijgt van de verhuurmaatschappij. Vraag om een folder, ook op het zuidereiland, waar er geen tolwegen zijn maar ze wel de folders uitdelen.

De Nieuw-Zeelandse chauffeur heeft een zware voet en durft bumperkleven. De maximumsnelheid wordt vooral in de meer landelijke gebieden losser geïnterpreteerd en bochten durven (zelfs blind) afgesneden worden. Koplampen werken vaker niet dan wel en ook op je eigen huurauto kunnen ze teleurstellen. Wees dus toch wat voorzichtig, maar algemeen gezien is het aangenaam rijden.

Op een rotonde moet je richting aangeven voordat je erop rijdt. Neem je de derde afslag (rechts dus), dan knipper je bij het oprijden met de rechter richtingaanwijzer en bij het afrijden met de linker. Parkeren mag enkel aan de linkerzijde van de weg (met het verkeer mee dus), al zie je hier wel tegen zondigen.

Op het noordereiland staan er flitscamera‘s, vooral tussen Auckland en Paihia, let hier dus op je snelheid. Er zijn stukken waar er een “safer speed” geldt, een langere snelheid dan normaal. Vaak 70 of 80 in plaats van 100. Er rijdt ook wegpolitie rond die je aan de kant zet. Ik heb zelf 2 keer vastgesteld dat de politie een local aan de kant had gezet. Op het noordereiland rijden ze vrij frequent en zelfs anoniem.

Als je in en rond Auckland rijdt, raad ik je aan Google Maps te gebruiken zodat je de files kan vermijden of inschatten. Je zal sowieso langer onderweg zijn dan je gps aangeeft.

Mobiele data

In Nieuw-Zeeland kan je best een lokale simkaart kopen. Niet enkel omdat je waarschijnlijk wat gaat moeten opzoeken op het internet, maar ook omdat je gaat moeten kunnen bellen. Ik zou je daarom aanraden om een prepaid simkaart te kopen op de luchthaven. Belangrijk detail: koop ze nog voordat je door de paspoortcontrole bent, je kan ze zo zonder btw kopen, wat je toch snel een paar dollar scheelt.

Zelf koos ik voor One.NZ, dat voorheen bekend stond als Vodafone New Zealand. Je hebt voor amper €25 een pakket van 10 GB mobiele data, onbeperkt bellen en onbeperkt sms’s. Je kan ook internationaal communiceren, maar België valt er spijtig genoeg niet onder. De activatie gebeurt onmiddellijk, je bent dus al verbonden tegen dat je in de terminal staat. Handig als je je shuttle wil contacteren om ze te laten weten dat je er bent.

Meer info op https://one.nz/travel-sim/

Je hebt in quasi heel Nieuw-Zeeland bereik, maar zeker niet overal. Ook kan het internet soms wat moeilijk doen, maar daar zit het landschap voor wat tussen.

Wil je enkel mobiele data, consulteer dan mijn bericht over New York waar ik het heb over Airalo. Met code “WESLEY8795” krijg je ook nog eens $3 korting bij je (eerste) aankoop. Lees hier meer.

Moest je twijfelen over hoeveel data je nodig hebt. Ik verbruikte ongeveer 8GB voor opzoekingen, het schrijven van mijn blog en het af en toe sturen van foto’s naar vrienden en familie. Als je foto’s neemt met je telefoon, raad ik wel aan de foto’s app geen mobile data te laten gebruiken, dan kan je 10GB snel op zijn.