Dag 25: Kawiti Caves

Dag 25: Kawiti Caves

We beginnen de ochtend met een ritje naar de Countdown, beschouw hem de Nieuw-Zeelandse Carrefour, waarbij we toch nog even een rondje maken in het prachtige Orewa. Het is niet groot, maar het heeft een charme en zou meer aandacht mogen krijgen.

Tijd om te cruisen naar de Kawiti Glowworm Caves, via de oude motorway want zo vermijden we dat we tol moeten betalen. Niet zozeer om de paar dollar die het kost, wel omdat je het online moet betalen, lijkt een heel gedoe. We stoppen onderweg uiteraard bij een paar lookouts, waaronder een dat ons zicht geeft op Whitianga, waar we later nog stoppen.

Eenmaal aangekomen op de boerderij van de familie Kawiti die de grot onder haar vleugels heeft, vertelt de gids dat hij net de grot in wou trekken. Eten zullen we dan maar doen na de wandeling. De Kawiti Glowworm Caves hebben gloeiwormen, stalagmieten en stalactieten. We kunnen er maar 200m in door onstabiliteit in het achterste gedeelte. Normaal loop je er helemaal door en kom je over de heuvel terug. De ervaring is evenwel subliem, net als de grappig gids. In een lijn van 6 wandelen we door de grot en stoppen we enkele keren. Lichten uit en laat de magie beginnen. De melkweg licht boven je op en je weet niet waar kijken, overal gloeiwormen. Er zit ook een aal, Precilla, en de gids toont de worm Tiffany, waarbij je haar slierten ziet. Eenmaal we op het omkeerpunt zijn stelt hij voor zonder licht terug te gaan. We grijpen de armleuning vast en wandelen onder een sterrenhemel terug. Geen lachertje, maar kei tof. Foto’s zijn er niet, be halve van buiten, waar een wandeling op het “danger, keep out” pad – we hadden toestemming! – geweldige rotsen toont. We gaan eerlijk zijn, deze grot is meer de moeite dan die van Te Anau.

We rijden richting Piahia en bezoeken net erbuiten de Haruru falls. De kleine omweg meer dan waard. Daarna Piahia zelf, waar de souvenirwinkels sluiten voordat de toeristen terug zijn van hun cruise. Eten vind je er gelukkig wel, maar verder is het dorp teleurstellend. Orewa wint de battle.