Concept

Concept

Het concept

2017

In 2017 werd deze blog opgericht ter ondersteuning van een 3,5 weken durende reis naar de Westkust van de Verenigde Staten van Amerika. Hij had tot doel het thuisfront op regelmatige basis van updates te voorzien zodat iedereen (familie, vrienden en collega’s) het avontuur op de voet konden volgen.

2018

In 2018 merkten we dat sommige afbeeldingen niet goed meer door kwamen. De precieze oorzaak hebben we nooit kunnen achterhalen – een update van de WordPress software, plugins, servers, … ? – en dus besloten we in november 2018 om het hele boeltje opnieuw te installeren. Alle afbeeldingen werden met nieuwe namen opnieuw opgeladen in de overgezette berichten en qua grootte geoptimaliseerd. Daarnaast vind je onderaan bij bijna elk artikel het aantal foto’s van het bericht, zo weet je direct of er eentje ontbreekt.

Onze ervaringen

Windows
Wist je dat ontbrekende afbeeldingen meestal verschijnen als je de pagina opnieuw laat inladen? Bij veel afbeeldingen kunnen meerdere pogingen vereist zijn, meestal zie je ze stelselmatig verschijnen.

iOS / MacOS
Het inladen duurt iets langer in Safari, maar de afbeeldingen komen meestal allemaal door.

Naast een volledige herinstallatie, hebben we ook een SSL-certificaat toegevoegd. We raden je dan ook aan om altijd de https versie van deze site te bezoeken.

2019

Begin 2019 werd de server waarop de databank van deze blog wordt gehost aangevallen door kwaadwilligen. Hierdoor was deze blog enkele dagen onbeschikbaar. Omdat het ernaar uit zag dat de gegevens niet snel hersteld zouden kunnen worden door het bedrijf dat deze server onderhoud, werd midden januari besloten hem volledig vanaf nul op te bouwen, gebruik makend van de nodige exports van de heropbouw in 2018. Deze heropbouw heeft er evenwel toe geleid dat alle artikels geschreven zijn in de Gutenberg editor, de nieuwste technologie, waardoor hopelijk de artikels vlotter geladen worden

In februari 2019 kreeg deze blog een tweede leven, dankzij een nieuwe onvergetelijke reis naar Australië. Een hele reeks nieuwe artikels en foto’s werden toegevoegd ter herinnering aan de reis, en om het thuisfront te informeren.

2020

In april 2020 voerden we enkele verbeteringen door aan deze blog, waaronder het drastisch reduceren van de afbeeldingsgrootte van de afbeeldingen op de overzichtspagina’s. Hierdoor is de laadtijd van de blog aanzienlijk gereduceerd, al merken we nog steeds dat de afbeeldingen soms niet doorkomen.

In mei 2020 optimaliseerden we de instellingen, waaronder het doorgeven van instructies tot caching en het opvoeren van de beveiliging. We voerden ook een experiment uit met het optimaliseren van de afbeeldingen, maar de winst – een paar % per afbeelding, bv. 66 in plaats van 70 kilobyte – bleek niet het extra schijfgebruik – 0,5 GB – te verantwoorden. We herstelden dan ook met een bang hart de database en kuisten nadien alle overbodige afbeeldingen terug op. Alles lijkt nog steeds prima te draaien.

In de zomer van 2020 stond er een reis naar West-Canada gepland, maar door de Corona crisis zal deze naar grote waarschijnlijkheid niet kunnen doorgaan.

2021

De toekomst zag er opnieuw wat rooskleuriger uit, maar ook in 2021 was reizen naar Canada nog geen optie. Wat 2022 zal brengen is nog steeds een raadsel, maar de voorbereidingen worden wel al getroffen.

Het gebrek aan reizen heeft als voordeel dat er tijd was om het afbeeldingenprobleem nader te onderzoeken. Een instelling op de IIS server bleek aan de kern te liggen hiervan. Na het wijzigen van deze instelling komen alle afbeeldingen mooi door. Verder activeerden we tevens een paar WordPress prestatieverbeteringsmodules om alles nog beter te laten werken.

De auteur

Het domein laat het al raden, de schrijver achter deze blog is niemand minder dan Wesley Janse, die reeds meer dan een dozijn boeken heeft geschreven. Er is echter één verschil, deze blog is geen fictie maar pure realiteit. Alle foto’s zijn zelf genomen en verhalen echt gebeurd. De enige uitzonderingen zijn een paar algemene (header)foto’s, die komen van het internet, met als favoriete bron pexels.com.

Meer informatie over Wesley vind je op https://www.wesleyjanse.be

Voor het laatst bijgewerkt op 10 november 2021.