Dag 23: Hobbiton

Dag 23: Hobbiton

We moeten er vroeg uit, we moeten namelijk helemaal naar Midden-Aarde! Een rit van toch een dik uur, want dan staan we bij Hobbiton, de filmset van The Hobbit en Lord of the Rings. Ja, deze films zijn opgenomen in Nieuw-Zeeland en het hobbit dorp bestaat echt.

Een bus brengt ons naar de ingang, een smalle doorgang waar Frodo in de film doorloopt terwijl hij zegt dat hij op avontuur gaat. Zo wandelen we het dorp binnen, waar minstens 40 Hobbit holes te vinden zijn. Met helemaal bovenaan dat van Frodo. Een weetje: de meeste zijn op schaal 60% zodat de acteurs groter lijken, andere zijn om schaal 90% zodat ze erin passen. Puur optisch bedrog, want de acteurs zijn gewoon mensen.

We krijgen een wandeling doorheen het dorp en mogen bij 1 Hobbit woning poseren voor een foto, met eigen gsm. Geen commerciĆ«le uitbuiting in Nieuw-Zeeland op dit gebied. Daarna gaan we verder en passeren we de iconische boom – die denk ik vals is – en het grote huis dat momenteel heropgebouwd wordt. Hou de media in de gaten, het wordt deze maand nog onder mediatoezicht geopend is zal vanaf december onderdeel uitmaken van de rondleiding.

Na het dorp gaan we naar het meertje waar de Green Dragon Inn aan ligt, een pup waar je een gratis drankje aangeboden krijgt. Wel, het was een serieuze mok. Daarna krijgen we ter compensatie van de werken een tas en worden we met de bus teruggebracht.

Na Hobbiton richting Whitianga. Je zou nu toch wel denken dat TommieTom zou weten dat de SH25a afgesloten is, hij ligt al sinds 2019 aan gruzelementen en zou volgend jaar eindelijk terug open gaan. Wel ja, dit kost ons dus 1,5u want we moeten terug en 80 km omrijden. We passeren daarbij wel Waihi, waar de even stoppen aan een grote goudmijn. Letterlijk, ze hebben er goud uit de grond gehaald. De mijn zelf zien we niet, de put die ze uitgroeven wel.

Tot slot Cooks Bay en Shakespeare Cliff, met prachtige zichten. Ondanks dat je Mercury Bay waar Whitianga aan ligt bijna kan aanraken, is het toch 35 minuten rijden, dat heb je met cliffs. Het strand en de ondergaande zon vanuit Stoked, het restaurant van dienst, breiden een mooi einde aan deze dag.