Dag 6: Uitzichten

Dag 6: Uitzichten

Regen, het had bijna onze uitstap naar de Edge verpest. Gelukkig waren we boven voordat het buitendek afgesloten werd, al was de regen pas van de partij als we al lang terug beneden waren. Voor Edge in Hudson Yard, misschien wel een van de futuristische wijken, zijn weinig woorden nodig: verdieping 101, wijdse vergezichten. Het was wel wat mistig door de slechte luchtkwaliteit.

Na de vergezichten van boven, was het tijd voor die vanop het water. De boottocht van 12:30 lieten we varen, letterlijk, want de watersluizen gingen open om 12:30. De boot van 14:00 lieten we niet gaan zonder ons. En zo ervaarden we de Circle Line Landmark Cruise, die je helemaal rondom Manhattan brengt en zelfs tot aan de voet van het Vrijheidsbeeld. Veel korter dan de Staten Island Ferry komt.

Metrolijn 1 brengt ons naar de Kathedraal Saint John the Divine, die echt wel groot is en waar je na het ontvangen van een sticker zo naar binnen mag (donatiedozen aanwezig). Het plafond in de iets meer dan 100 jaar oude koepel is in 2022 nog gerestaureerd, en je ziet dat hij ouder is. De kapellen achteraan zijn ook mooi, net als het toch wel moderne columbarium.

Nu we er toch zijn, even langs de Columbia University, het General Grant National Memorial en de toch wel aan de buitenkant heel modern ogende Riverside Church. Detailbezoeken bleven echter uit.

Want we moesten naar de Top of the Rock, het observatieplatform van het Rockefeller Center. Na de reservatie voor vandaag van gisteren, nu geen wachtrij. Nu ja, er was er ook gewoon geen, zeer anders dan gisteren. De lift naar boven en nog een paar trappen, om de zonsondergang zonder zichtbare zon mee te maken en New York by night te zien. Zeker de moeite. Over de mensenmassa die op 1 balkon blijft staan en dat ze de toerist uit hun “gesloten” souvenirwinkel gooien zullen we het niet hebben.

Insider tips: schuif niet buiten aan, ga via de plaza naar binnen, veel minder lange tot geen wachtrijen. Reserveer je ticket om zeker te zijn van geen wachtrijen. Eenmaal boven, ga rond, geen nood om je plaats te verzekeren. Ga een half uur voor zonsondergang naar boven en wees geduldig.