Dag 5: Central Park & Midtown North

Dag 5: Central Park & Midtown North

Central Park is te groot om te voet te verkennen, of je zou veel tijd verspillen tussen de verschillende interessante plekken. Daarom kozen we voor een gegidste fietstocht. Op 2u passeer je bij alle interessante plekken en het park is vlak genoeg om je niet kapot te trappen. Soms gaat het zelfs reuze snel bergaf!

De Bethesda Fountain and Terrace, onze eerste stop en eigenlijk was hij al te kort. Het is een beeldschone plaats waar je vooral onder de brug door moet, maar zeker ook erop moet gaan staan. The Lake, hoe origineel, is ook een mooi meer. De achterzijde van het MET zie je niet echt, maar de ringen van het Guggenheim verraden zichzelf. Het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, vernoemd naar een dame die veel doneerde aan Central Park, is groot en toch kan New York het water op 4u volledig op consumeren. De Shakespeare Garden, prachtig van boven, maar te kort om echt te kunnen bewonderen op die 5 minuten die je krijgt. Al vertrokken we hier te laat omdat we op toeristen moesten wachten. Het laatste stoppunt, Strawberry Fields, met het Imagine symbool. Spot zeker op de metalen gedenkplaats het woord “Belgium”, heb je het gemist, dan heb je nu een reden om terug te keren.

Na de fietstocht een lunch in het centrum gelegen na de Columbus Circle, om daarna naar het Intrepid Sea, Air & Space Museum te gaan. Een wandeling van iets meer dan een half uur. Zie je ook nog eens wat van de stad, al is de wandeling langs de cruiseschip haven mooi geasfalteerd maar verder zo saai als zwart asfalt.

Het museum is bij uitstek de moeite waard. Bezoek eerst het ship en ga naar de hanger op dek 4, met leuke vliegtuigen en een open jetengine. Soms speelt er een film met special effects. Op verdieping 3 kan je een blik werpen op de binnenzijde: officiersverblijven, de keuken, de eetplek, … wel allemaal op 1 vloer gebundeld. Er is ook een kantine. Via de hangar ga je naar voor, waar je omhoog gaat en onder meer de ankerruimte ziet. Van daar kan je het deck op, om heel wat vliegtuigen te spotten! Bezoek zeker ook de commandotoren, en volg de pijlen of er ontstaat pure chaos. De Space shuttle kan je ook bezoeken, het prototype wel, maar desalniettemin fascinerend. Ga omlaag langs achter, om de Concorde van bovenaf te spotten en ga het hanger deck omlaag naar de duikboot. Het is een rechte wandeling van voor naar achter met wringen door 5 kleinere openingen, maar allemaal goed te doen. Het ruikt er wel wat naar olie, maar wat wil je, het is een duikboot.

Daarna het eiland door, langs Bryant Park waar het krioelde van de activiteit wegens een openluchtfilm. Er staat ook een wafelkraam, met Belgische wafels en de publieke bibliotheek ligt ertegen. Central Station volgde al snel, je kent het wel vanuit de films. Er is ook leuke permanente markt. Het hoofdkantoor van de Verenigde Naties was de eindbestemming en doet wat denken aan de radiator van de VRT. Binnen kan je enkel na reservatie, maar wel leuk om gezien te hebben.

‘S avonds ging het via St. Patricks Cathedral, enkel snelle blik in geworpen van aan de ingang, naar het Rockefeller Centrum om bij avond naar boven te gaan. Na 30 minuten aanschuiven bleek dat je nog eens 1,5u kon wachten om boven te gaan, je Sightseeing Pass geeft je geen tijdslot, dat moet je daar ter plaatse boeken. Dit bezoek is dus voor morgen. Maar konden we wel de Rockefeller Plaza bewonderen met rolschaatsende mensen. Op de weg terug ging het via Times Square, wat trouwens niet de eerste keer was.

Afbeeldingen: 8