Dag 13: Mesa Verde

Dag 13: Mesa Verde

Een dag volg archeologie! Na dagen van bomen, rotsen, watervallen, rivieren en andere natuurpracht … eindelijk eens wat ‘beschaving’: Mesa Verde. Het park herbergt heel wat stenen woningen die in rotsen zijn gebouwd, een blik in het verleden aldus.
Na een bezoek aan het bezoekerscentrum en het boeken van twee gegidste rondleidingen, ging het recht de bergen in naar de verste uithoek: Step House. Doordat de planning nogal krap was door twee rondleidingen, bleef er na de 45 minuten durende rit slechts 20 minuten over, maar zelfs deze korte tijd was voldoende om een eerste blik te werpen op de eerste woning. Daarna ging het regelrecht naar Cliff Palace, waar een gids – toffe kerel – ons vertelde over de beschaving, maar bovenal de boodschap meegaf dat individualisme weinig oplevert. Je kreeg evenwel een mooi zicht op de prachtige woning die tot wel 150 kamers heeft.
Als tweede tocht stond Balcony house op de planning, een tocht die zowel berucht als beroemd is om wille van zijn 10 meter hoge ladder, smalle tunnel en nauwe gangen: een avontuur op zich! Maar het was het waard, en na alle eerdere avonturen moest dit er zeker bij. Het uitzicht was adembenemend en iedereen wil vast wonen op deze locatie.
Na deze twee tochten, ging het naar de Mesa Top Loop, waar je getrakteerd wordt op nog een aantal andere huizen (Square Tower House, Pit House) en tempels (Sun Temple). Op de terugweg das er bij Fair View ook nog een mooi dorpje te bezichtigen.

Met dit bezoek hebben we vier Staten bezocht: California, Utah, Arizona en Nevada. Maar laten bij de route van Cortez naar Kayenta tocht wel het vier Staten punt passeren, waardoor we New Mexico de facto aan de lijst mogen toevoegen. Spijtig genoeg kwam ik om 19:48 aan bij het moment, dat om 19:50 de deuren sloot. Het monument zelf heb ik niet gezien, maar als je op de kaart kijkt, dan zal je zien dat de weg door New Mexico loopt! Vijf Staten, dat is wat ik onthoud!

Afbeeldingen: 8