Tips en weetjes voor een vakantie in Zuid-Australië
Na 30 dagen in (hoofdzakelijk) Zuid-Australië te hebben rondgelopen, wil ik graag een aantal tips en bevindingen neerschrijven die andere reizigers kunnen helpen zich (beter) voor te bereiden op een bezoek aan dit fantastische land.
Drinken
- Water (en andere dranken) koop je best in een grote supermarkt zoals Woolworths of Coles. Je betaalt er gemiddeld $0,70 – $1,00 voor een fles water van 1,5 liter. In een superette, buurtwinkel of convenience store betaal je voor dezelfde fles al snel $3,00 – $6,00.
- Vermijd het Mount Franklin water waar mogelijk, dit is veel te prijzig.
- Kraantjeswater is meestal prima drinkbaar, maar het heeft vaak een smaak die aan chloor of fluoride doet denken.
- Een frisdrank op restaurant kost meestal $5,5. Je weet wel niet altijd wat je gaat krijgen: een glas, blikje of flesje.
Eten
- Een hoofdgerecht met drank kost je rond de €20 (cf. $20 – $30), tenzij je in een sterrenzaak binnenwandelt.
- Koop je lunch in een foodcourt, je vindt ze in de steden bijna overal. – Ga gewoon een gebouw of winkelgalerij binnen of neem een smalle straat tussen een paar wolkenkrabbers als je in het midden ervan een pleintje ziet. – Het eten is er even lekker, wordt snel geserveerd en is meestal goedkoper. Het opeten doe je tussen de werkende mensen aan de daarvoor voorziene tafels, of je neemt het mee en zoekt jezelf een bankje in een park.
- Het gerecht kan soms raar omschreven zijn, maar meestal blijkt het gewoon een hamburgerbroodje met frieten te zijn. Of het nu kip of varken is, het ligt 9 op 10 tussen zo’n broodje.
- De wachttijden vallen meestal mee, maar als je echt geen tijd wilt verliezen (cf. je wilt binnen een half uur weer weg zijn) kies dan voor een picknick.
- In heel veel restaurants moet je aan de ingang wachten en krijg je vervolgens een plaats toegewezen.
- Verwacht niet dat ze je bestelling komen opnemen, in de meeste zaken moet je bestellen aan de toog. Er zijn dan drie opties: (1) je krijgt een nummer mee en zij brengen het eten naar je tafel, (2) ze vragen het nummer van je tafel en brengen het eten of (3) je krijgt een buzzer en moet zelf je eten afhalen aan de afhaaltoog.
- Vegemite is iets typisch Australisch voor tijdens het ontbijt. Zelf niet geprobeerd, maar als je het zou proberen, proef het dan niet vanop een mespunt maar smeer het op je brood. Het is naar het schijnt nogal slecht van smaak.
Hotels
- De koffie en thee op je kamer is normaal inbegrepen in de prijs. De minibar uiteraard niet.
- Buiten de grote steden wordt je ontbijt vaak op de kamer geserveerd. Stel je er echter niet te veel bij voor. Klassiek krijg je twee sneden toastbrood, wat confituur, yoghurt, fruit en een flesje fruitsap.
- Water is schaars, je krijgt overal de boodschap je handdoeken meerdere keren te gebruiken. Het bad kan zelfs afgekoppeld zijn.
- De kamers zijn over het algemeen ruim en goed voorzien.
Vlucht / Emirates / Dubai
- In Dubai wordt je handbagage doorzocht als je naar Australië vliegt. Water is niet toegestaan, zelfs niet als je het 5 minuten eerder in de luchthaven kocht. Toch dorst, koop dan een klein flesje en zorg dat het op is.
- Tijdens de hele vlucht – geldt voor elke vlucht van Emirates – kan je gratis drank krijgen. Sta gewoon op, ga naar de ‘bar’ en neem een glas water. Uiteraard is Champagne en soortgenoten betalend.
- Je krijgt een kussen, deken, oordopjes, hoofdtelefoon, kousen, oogmasker, … kortom alles wat je nodig hebt. Het ICE entertainment systeem heeft games, films, series, muziek en actuele vluchtinformatie te bieden. Vervelen hoeft niet. Allemaal inbegrepen.
- Aan boord heb je wifi, maar je krijgt maximaal 20mb.
- Zetels hebben een usb-aansluiting, geen zorgen over een lege batterij.
- Zit je graag aan het raam? Denk twee keer na als je die beslissing neemt. Als je ’s avonds in Adelaide vertrekt en ’s ochtends in Dubai landt dan ga je onderweg weinig zien, het is de hele vlucht namelijk nacht. Het kan dan interessanter zijn om aan het gangpad te zitten, zo kan jij ten minste opstaan waar en wanneer jij dat wilt.
- Een vlucht Dubai-Brussel op een dinsdag voormiddag in (begin) maart is niet altijd volgeboekt, een zitje aan het raam is dan prima. Geen mensen naast je, dus je staat op wanneer je wilt.
- De verbinding Dubai-Sydney lijkt veel drukker (A380 vol) dan Adelaide-Dubai (B777 60% vol).
Rijden
- In Australië rijdt men links. Maak je geen zorgen, dit went snel en is minder erg dan het lijkt. (Nota: zorg dat je dit thuis reeds goed beseft en beeld je ook al even in wat dit betekent op een kruispunt en rotonde.)
- Op een rotonde geef je bij het oprijden je richting aan. Neem je de derde afrit, dan zet je de rechter richtingaanwijzer aan. Rij je rechtdoor (cf. over de rotonde), dan gebruik je geen richtingaanwijzers.
- Geen snelheidsbord? Dan is het meestal 100, tenzij je een dorp passeert, dan moet je afremmen tot 50. Wees voorzichtig tijdens schooltijden, dan is het 25 (SA) of 40 (NSW, VIC).
- Pas op voor kangoeroes, vooral bij zonsopgang en zonsondergang, of tijdens de nacht. Geen tegenligger? Zet je faren (cf. grote lichten) dan aan of knipper er af en toe eens mee, dit schrikt kangoeroes af.
- Zware voet? Pas op je tellen, men is zeer streng in Australië en kent weinig gratie toe. Best 99 rijden in plaats van 102.
Tanken
- Je hebt 91 (regular unleaded), E10 (94), 95 en 98. Afhankelijk van de maatschappij kunnen ze ook anders noemen (bv. Vortex, premium, plus, …).
- Kijk naar je wagen en wat je minimaal nodig hebt. Staat er 95 in de benzinedop, dan mag je geen 91 of E10 tanken, wel 95 en 98. Staat er ‘unleaded petrol only’, dan kan je alles tanken.
- E10 is het goedkoopste, maar wordt niet overal verkocht.
- Op Kangaroo Island kost de benzine véél meer. Tank vooraf.
- Is je tank halfleeg? Aarzel niet en ga tanken! Je kan 140 km geen benzinestation tegen komen! Zie je een goedkoop station, ga tanken, ook al is je tank nog 3/4 vol.
- In februari 2019 schommelden de prijzen tussen $1,199 en $1,400. Op Kangaroo Island was het $1,599.
- United was in februari 2019 het goedkoopste. Caltex stond op twee. BP en Shell waren over het algemeen veel te prijzig.
- Betalen doe je in 98% in de winkel.
Prijzen
- De prijzen vallen in Australië goed mee, het is er niet duurder dan in België, maar je moet uitkijken naar deals.
- Merken kosten even duur in Australië als in België. Reken er maar niet op een paar Adidas sneakers of Fila trui goedkoop op de kop te tikken, gaat niet gebeuren. (Tenzij je geluk hebt met de solden.)
- Er zijn zeer dure en zeer goedkoper souvenirwinkels. Prospecteer en koop dan.
- Medicatie is in de supermarkt verkrijgbaar en over het algemeen goedkoop in vergelijking met in België. Paracetamol of Voltaren gel moet je niet noodzakelijk meesleuren vanuit België.
- Prijzen staan niet altijd aangeduid. Let hiermee op.
Mentaliteit
- De Australiërs zijn zeer vriendelijk. Loop je in een Nationaal Park wat te kuieren, dan zal je met regelmaat een ‘Good morning’ of ‘How’re you doing’ te horen krijgen.
- Op lange wegen doen chauffeurs teken: twee vingers opsteken zonder het stuur los te laten. Toeristen doen dit niet. Op drukkere wegen nabij de stad verdwijnt deze gewoonte. Op Kangaroo Island is het gebruikelijk.
- ‘No worries’, het is het standaardantwoord van een echte Australiër. Het kan zowel ‘graag gedaan’, ‘komt in orde’, als ‘niet van wakker liggen’ betekenen. En nog heel wat meer.
Openbaar vervoer
- In Melbourne heb je een gratis tram zone die een groot deel van de binnenstad dekt.
- In Adelaide heb je twee gratis tramlijnen die je kan gebruiken om de stad te verkennen.
- Het ticket voor Glenelg koop je in Adelaide op de tram. Omgekeerd geldt hetzelfde. Het ticket lijkt goedkoper te zijn op de tram, maar als veel mensen eentje moeten hebben, dan is het aanschuiven geblazen. Wees er snel bij.
Betalen
- Er worden vaak kosten aangerekend als je met de kaart wenst te betalen. Reken op 1 à 2 procent.
- Je kan bijna overal met de kaart betalen, maar soms is cash vereist (vooral op meer afgelegen plaatsen).
- Contactloos betalen is vrij gebruikelijk.
- Een fooi geven is niet gebruikelijk, maar wordt erg gewaardeerd.
De conclusies op deze pagina zijn getrokken op basis van persoonlijke ervaringen en zijn erg context afhankelijk.
Laatste revisie: 11 maart 2019