Australië 2019: epiloog & extra tips

Australië 2019: epiloog & extra tips

Monopoly

Zoals je weet deden we op de laatste dag van onze fantastische reis vijf minuten voor sluitingstijd een Australische Monopoly bij Australia Post op de post. Het waren spannende dagen en uiteindelijk een blij weerzien. Hij heeft er in totaal 14 dagen over gedaan, geen 6, en is in vrij goede staat toegekomen. De papieren zak was wat gescheurd en met plakband opgelapt, en sommige hoeken van de doos zijn wat beschadigd, maar al bij al ziet hij er nog tamelijk goed uit. Zeker als je beseft dat hij er meer dan 16.000 kilometer op heeft zitten. Het is nog steeds een raadsel waarom ze hem eerst naar Melbourne hebben getransporteerd, dat zijn iets meer dan 700 onnodige kilometers, maar Australia Post zal er wel zijn redenen voor hebben. Kijkend naar de status waarin hij toegekomen is, ben ik er vrij zeker van dat als hij in noppenfolie was gewikkeld, hij in exact dezelfde staat was toegekomen als dat ik hem verzonden had. Een les die we zeker onthouden voor als we ooit nog eens een dergelijke actie ondernemen.

Reisverslag van de Monopoly

 • Gepost te Adelaide: 4 maart
 • Vertrokken te Melbourne: 7 maart
 • Aangekomen te Brussel: 13 maart
 • Vrijgegeven te Brussel: 15 maart
 • Afgeleverd door bPost: 18 maart
Monopoly Australia

Postkaarten

De postkaarten deden er wat langer over dan de Monopoly, maar ook zij zijn allemaal toegekomen. Gemiddeld genomen doen ze er 2 à 3 weken over om in België toe te komen, en er zit echt geen logica achter. De postkaart gepost te Penneshaw op 1 maart en Adelaide stad op 3 maart, zijn samen toegekomen. Het lijkt erop dat postkaarten maar een paar dagen per week op het vliegtuig mogen. Het is wel leuk er nog eentje te mogen ontvangen, terwijl je zelf al 2 weken terug bent.

Verborgen boodschappen

Tijdens de reis stond er vermeld dat er verborgen boodschappen in de berichten verstopt zaten. Je bent waarschijnlijk benieuwd of je ze gevonden hebt of waar je ze kon vinden. Laten we beginnen met te vertellen dat er 3 boodschappen verborgen zitten in de artikels van de Australia 2019 reeks.

De eerste boodschap kan je te weten komen door de eerste letter van elk blog artikel achter elkaar te plaatsen. Je krijgt dan de boodschap “Model is top. Canada is optie. Einde.”

De tweede boodschap zit in een foto van dag 14. Op het strand staat geschreven “Check ✔”. De derde boodschap zat eveneens in een foto, maar van dag 24. Ook hier vind je een aantal letters op het strand, maar enkel voor een beperkte groep zullen ze iets zeggen.

Mooiste momenten

De moeilijkste vraag die je kan voorgeschoteld krijgen na een reis als deze is wat er nu echt bovenuit sprong. Eigenlijk kan ik deze vraag niet beantwoorden, want er zijn zoveel leuke dingen die elk op hun eigen manier het waard zijn om als de mooiste herinnering aangeduid te worden. Maar als we dan toch een aantal hoogtepunten moeten kiezen, zonder ze in een volgorde te plaatsen:

 • Phillip Island: het Koala Conservation Center en Little Wonders (cf. Penguin Parade) zijn gewoonweg fantastisch.
 • Great Oceans Road: het is geen nationaal park, maar de uitzichten zijn wonder mooi en je kan het gestructureerd bezoeken.
 • Kangaroo Island: Seal Bay is een unieke ervaring en Flinders Chase National Park biedt mooie uitzichten, waaronder het zicht op de kleine zeehonden.
 • Blue Mountains: mooie wandelingen en watervallen. Pure ongerepte natuur op een steenworp van een toeristische route.

Een echte nummer 1 is er niet, maar de koala’s blijven toch het meeste bij.

Finale tips

Als je van plan bent om zelf deze reis te ondernemen, zorg er dan voor dat je over voldoende tijd beschikt. Op zich is het gelukt om alles af te ronden, maar toch beveel ik het volgende aan:

 • Voorzie 3 effectieve dagen in Sydney, dit heb je zeker nodig als je ook Bondi overweeg.
 • Voorzie 2 dagen in de Blue Mountains. Dag 1 doe je Jenolan en rij je terug via Oberon (en eventueel Tarana, maar let op vallende takken), dag 2 is voor de uitzichtpunten en wandelingen in Katoomba.
 • Voorzie een extra dag voor het stuk tussen Kiama en Mimosa Rocks. Zorg dat je zeker een hele namiddag in Booderee National Park kan spenderen.
 • Laat Venus Bay volledig links liggen, tenzij je tijd kan voorzien voor het nabijgelegen Cape Liptrap National Park.

Conclusie: een maand is voldoende als je het rode centrum links laat liggen. De 5 dagen die je hiermee vrij speelt, kan je gebruiken om op de overige plaatsen meer tijd te hebben.