Dag 18: Wellington

Dag 18: Wellington

Het is zaterdag, geen betere dag om een stad te bezoeken. Deze keer is het Wellington, waarschijnlijk de meest zuidelijke stad van het Noordereiland.

We beginnen met een rit met de Cable Car, die ons door een paar tunnels de steile berg op brengt. Onderweg kruisen we de tram die omlaag komt. Bovenaan is er een klein museum waar je de auto tramtoestellen kan zien, alsook het mechanisme.

De Botanische tuin grenst net ernaast en biedt een aantal vergezichten. In de tuin volgen we het pad bergafwaarts, langs een winkel in de bomen en een grote veranda aan de rozentuin. Op zich is de tuin een van de mindere, maar de wandeling is niet lang en hij biedt gelegenheid om te lunchen.

Via het kerkhof gaan we naar de overheidswijk, waar het parlementsgebouw staat en de iconische bijenkorf. Er vindt een betoging plaats voor het gebouw, voor de vrijlating van dieren (als we het goed opgevangen hebben).

Een paar kerken volgen, waaronder Old St. Pauls, om daarna in het treinstation te passeren. De bibliotheek en Nationale archieven passeren we ook.

Via Lambton Quay, de winkelstraat waar er gretig geshopt wordt voor Black Friday (weekend) is volgens onze Lannoo reisgids de te volgen weg. We gaan even via de Old Bank Arcade, een tof oud winkelgalerijtje. Daarna volgen we onze eigen weg totdat we per geluk in Cuba Street belanden. Op zich ook gewoon een winkelwandelstraat met hier en daar een restaurant.

We gaan terug naar Civic Square, waar de gisterenavond al passeerden. Ook hier talrijke oude gebouwen. Via de kade op naar Te Papa, het museum van Nieuw-Zeeland. Omdat we nog 2u hadden, een aanbevolen tijd, gingen we vlotjes door het museum. De afdeling natuur is leuk, er staan opgezette Kiwi’s. De oorlog tentoonstelling is impressionant. Met grote beelden die prachtig zijn. De inheemse afdeling toont mooie kano’s en hutten. De kunstafdeling heeft ook enkele schatten, waaronder een geheim. Voor 1x mag je de flits van de camera aan zetten, en op je foto zie je ineens het geheim, dat je met je blote ogen niet kan zien. Als je het museum oppervlakkig bezoekt, is 2u voldoende.

We gaan nog even naar Clyde Quay, waar ze zitten te vissen, en we zoeken ons via de stad en langs het water een weg terug. Intussen bij One Red Dog stoppend om te eten, vooral omdat ze daar eens wat anders hebben dan de burgers (wat de standaard maaltijd lijkt).

‘s Avonds kuieren we nog wat rond in de stad, waar 1 dag voldoende is als je niet wil shoppen. Souvenirwinkels zijn zeer dun bezaaid.