Tips en weetjes voor een vakantie in West-Canada

Tips en weetjes voor een vakantie in West-Canada

In 30 dagen kom je wel wat te weten over het reilen en zeilen in West-Canada. Soms is het handig bepaalde zaken te weten voordat je vertrekt, in dit artikel vind je heel wat van die zaken.

Air Canada

 • Je reist best met Air Canada, ze zijn vrij flexibel, vooral als het op je handbagage aankomt.
 • Hun vliegtuigen vertrekken bijna nooit op tijd, je moet je dus weinig zorgen maken. Ook voor je aansluiting moet je je weinig zorgen maken, die zal ook te laat vertrekken.
 • De vliegtuigen hebben allemaal een infotainment systeem en oplaadmogelijkheden.
 • Oorspronkelijk vloog ik terug via de route Calgary-Frankfurt-Brussel, waarbij de laatste vlucht door Lufthansa werd uitgevoerd. Dit is gewijzigd naar Calgary-Montreal-Brussel door een geschrapte vlucht bij Lufthansa en ondanks dat ik nu ’s ochtends vertrok in Calgary in plaats van ’s avonds, zou ik de route via Montreal aanraden.
 • Bij toekomst in Montreal zal je via een touchscreen wat vragen moeten beantwoorden en nadien bij een agent moeten passeren. Zorg ervoor dat je weet hoeveel dagen je precies in Canada bent en dat je de reservatie van je huurauto bij de hand hebt, die laatste kan je moeten voorleggen.

Activiteiten

 • Je zal in Canada beslist een paar activiteiten willen doen, zoals het nemen van een gondola naar de top van een berg of het bezoeken van een museum. Hou ermee rekening dat dit zeer prijzig kan worden.
 • Een gondola (Jasper, Banff, Lake Louise, Vancouver) kost je al snel tussen de $50 en $70 per persoon. Een museumbezoek tussen de $0 (donatie) en $20. Voor een donatie is men met $5 per persoon zeer tevreden, het mag dus wat minder zijn. Een dierentuin of aquarium is rond de $40.
 • De Skytram in Jasper is ’s ochtends en ’s avonds goedkoper, maar ga ’s avonds niet te laat zodat je nog voldoende daglicht hebt als je boven bent.
 • Ga je op Maligne Lake met de boot varen en wil je ook bij de Atabasca Glacier de trip op de ijskap meemaken, of in Banff de Gondola nemen … dan kan je een combi-ticket kopen bij Pursuit (https://bookings.banffjaspercollection.com/RKY/activities/1), dit levert je zo’n 25% korting op. Een ervaring kan ik echter niet delen, je kan tenslotte niet alles doen.
 • Wil je walvissen spotten? Overweeg een trip met Eagle Eye Adventures te Campbell River. Het zijn Nederlanders en ze respecteren het welzijn van de dieren. Zorg wel dat je tijdig boekt, ik ben bij hen terecht gekomen omdat enkel zij de dag zelf nog een plaatsje hadden. (https://www.eagleeyeadventures.com/)
 • Bij Lake Louise staat de parking snel vol, je zal hier de bus moeten nemen van aan het bezoekerscentrum of te voet gaan. Als je met de bus wil, deze moet je reserveren. Dit kan via het bezoekerscentrum, maar ook online. De reservaties openen 48u vooraf (https://www.pc.gc.ca/en/pn-np/ab/banff/visit/parkbus/louise). Zit alles vol, de wandeling van 4km duurt ongeveer een uur. Ook voor Moraine Lake geldt dit systeem.

Nationale Parken

 • Je zal waarschijnlijk wat Nationale Parken bezoeken tijdens je reis (Banff, Yoho, Jasper, Pacific Rim, …), het is in dat geval bijna altijd voordeliger een Discovery Pass van zo’n $73 te kopen. Deze geeft je een jaar lang toegang tot alle parken. (https://www.pc.gc.ca/en/voyage-travel/admission)
 • De Discovery Pass blijft in de auto (bij voorkeur aan je achteruitkijkspiegel), maar vergeet er geen foto van te nemen want in het Parks museum van Banff mag je er gratis door binnen.
 • Ga altijd binnen in het bezoekerscentrum, ze kunnen je handige informatie geven over de wandelpaden (bv. welke gesloten zijn) en welke je best kiest binnen je beschikbare tijd. Ze hebben ook handige kaarten en gidsen die je zullen helpen bij het plannen, beslissen en optimaliseren (soms kan je wandelingen aan elkaar breiden).
 • Als je niet in staat bent alle parken te bezoeken, dan kan je Revelstoke en Glacier laten vallen. Ze zijn het waard als je tijd hebt, maar voegen weinig waarde toe aan je reis.

Wilde dieren

 • Je hoort wel eens dat er in Canada zwarte en grizzly beren in het wild rondlopen. De realiteit is dat dit de waarheid is, maar ook dat de kans dat jij voor dood zal moeten spelen zeer klein is. Desalniettemin, wees altijd op je hoede en hou afstand. Op deze reis spotte ik 1 koppel in het bos en 2 eenzame zielen langs de weg.
 • Zie je een jonge beer, hou dan in je achterhoofd dat de moeder nooit ver weg is. Je ziet ze misschien niet, maar ze is er hoogstwaarschijnlijk wel.
 • Sommige mensen knopen belletjes aan hun rugzak die tijdens het wandelen lawaai maken. Dit is niet het meest verstandige omdat beren ook niet dom zijn en het een zeer kenmerkend geluid is. Er zijn beren die ze net met eten associëren, het wordt dan een lokmiddel. Laat die bellen daarom mooi thuis en praat gewoon wat met elkaar. Een beter alternatief voor de belletjes is een soort toeter met een scherp geluid, maar je hebt mogelijks geen fietspomp in je rugzak zitten om er telkens weer lucht in te pompen. Praten dus. Of eventueel een boombox meenemen.
 • Het beste middel om de beren weg te houden is dus lawaai maken, maar stel dat ze toch in je buurt komen, dan is de opdracht afstand creëren. Drie zaken zijn belangrijk: (1) doe dit langzaam, niet rennen; (2) keer nooit je rug naar de beer, hou hem in je gezichtsveld; en (3) maak geen oogcontact, dan ga je juist de strijd aan. Die foto, ja die mag je nemen, maar doe het snel.
 • Mocht de beer dan toch héél dichtbij zijn, dan kan je je beerspray inzetten, maar eigenlijk moet hij dan binnen een straal van 5 meter van je zijn. Zo’n spray is dus niet echt nuttig om je een veilig gevoel te geven, enkel een laatste redmiddel. Heb je geen beerspray – zoals ik – dan is je enige alternatief op de grond vallen en voor dood spelen terwijl je je nek bedekt. Maar laat het zover niet komen, hou afstand.
 • Je zal beslist wat eekhoorns tegen komen. Zwarte, bruine, met een gouden staart … Als je wat afstand houdt (2 meter) dan kan je deze prachtig op de foto zetten. Heel wat van hen blijven mooi staan totdat je een foto genomen hebt.
 • Wil je een arend zien? Vergeet op Vancouver Island dan niet naar boven te kijken. Ze zitten graag in de kruin.
 • Wilde dieren voeden is verboden en ongezond voor hen. Als je hen echt graag ziet, hou je eten dan bij je.

Winkelen

 • Save-on-foods is een keten die je vooral op Vancouver Island en nabij grotere steden met regelmaat tegenkomt. Wanneer je een More Rewards kaart hebt, kan je hier forse kortingen scoren. Soms is een product de helft goedkoper. De kaart kan je vragen aan de infobalie van de winkel, geef daarbij je e-mailadres op. Ze zullen je vragen de kaart te registreren, maar dit kan je voor die 30 dagen bewust vergeten. Ga je daarenboven naar de zelfscan, dan heb je niet eens last van een medewerker die je eraan herinnert.
 • BTW is niet inbegrepen in de prijs, je zal de GST (Goods & Services Tax) en eventueel PST (Provincial Sales Tax) nog extra aangerekend krijgen. In Britisch Columnia heb je beide (5% GST + 7% PST = 12%), in Alberta enkel de eerste (5% GST). In Alberta is het met andere woorden goedkoper winkelen.
 • Souvenirs zijn eerder prijzig in Canada, vooral omdat er weinig combo deals te vinden zijn.
 • Het loont om verschillende winkels te vergelijken, ook al zal je denken “het is overal dezelfde prijs”.
 • Kijk uit met de maten en pas elke keer opnieuw.
 • Interessante locaties voor souvenirwinkels:
  • In Vancouver bevinden de souvenirwinkels zich aan Water Street in Gastown.
  • In Victoria is Government Street in Downtown het paradijs.
  • In Jasper bevinden de meeste zich op Connaught Drive.
  • In Banff op Banff Avenue. Je kan er niet naast kijken als je naar het Banff Park Museum wandelt.
  • In Lake Louise neem je best een kijkje bij Samson Mall.
  • In Calgary is het zoeken, er is geen locatie waar er veel zijn. Er is er eentje op 8th Avenue, en eentje in een van de gangen van de Skywalk 15+. In de Calgary Tower heb je ook een winkeltje.

Eten

 • Foodcourts zijn aanwezig in de grootsteden (Vancouver, Victoria, Calgary ..) en bieden een goed alternatief voor een restaurant of grootwarenhuis lunch. Je vindt ze meestal boven of onder de grond. In Vancouver vind je er aan het Waterfront Centre (ondergronds), in Calgary op de vierde verdieping van het CORE Shopping Center (bereikbaar via de Skywalk 15+, of via 7th of 8th Avenue).
 • Hou er bij een restaurantbezoek rekening mee dat er ook hier geen BTW inbegrepen is en dat het geven van een fooi zo’n beetje verplicht is. Men is er niet verlegen voor om op de rekening te vermelden: ‘de service is niet inbegrepen’ of ‘vergeet je bediener niet’. De BTW is afhankelijk van de regio, zoals bij het winkelen; voor de fooi reken je best tussen de 15% en 25%. Tijdens Calgary Stampede rekenen bepaalde restaurants standaard 17% aan.
 • Wil je eenvoudig omrekenen van Canadese Dollar naar Euro, dan kan je bij een restaurantbezoek vaak de Canadese prijs voor BTW en fooi gebruiken als uiteindelijke prijs in Euro. Dus $20 zal waarschijnlijk €20 worden. Let op: de wisselkoers kan heel anders zijn als jij reist!
 • Een aantal restaurants die minder uniek zijn dan ze lijken, maar wel aan te bevelen, zijn Moxie’s, Earl’s, The Old Spagethi Factory en Cactus Club Cafe. Zorg bij die laatste dat je in het restaurantgedeelte zit, tenzij je in bent voor een feestje.

Rijden

 • Er gelden in Canada snelheidslimieten (witte borden) en mogelijks vermeld je reisgids dat deze gehandhaafd worden, maar dat lijkt niet te kloppen. Op de snelweg zal je door 90% van de bestuurders ingehaald worden als je op je GPS de maximale snelheid rijdt. De Canadese die ik hierover sprak en beweerde de snelheid te respecteren, gaf aan dat de Canadezen ze als “suggesties” beschouwen.
 • De snelheden zijn meestal 30, 50 of 60 km/u in de centra, 80 km/u erbuiten en 90, 100 of 110 km/u op de snelweg.
 • De oranje snelheidsborden zijn adviezen voor bochten of afslagen. Meestal kan je de bocht iets sneller nemen (bv. 60 waar men 50 aangeeft op een weg van 90), maar het valt wel aan te bevelen je snelheid aan te passen (ook al zit die Canadees je op de hielen).
 • Je mag in Canada door het rood rijden als je rechtsaf moet, tenzij staat aangegeven dat het niet mag. Doet iemand dit niet, dan is het hoogstwaarschijnlijk een toerist, die vertikken het vaak door het rood te rijden ook al mag het.
 • Bumperkleven en andere vormen van verkeersagressie (bv. toeteren) komen zeer veel voor in Canada. Een trucker zal gerust een dubbele gele lijn negeren om je in te halen.

Tanken

 • In Canada tank je benzine, de goedkoopste is 87.
 • Je tankt goedkoper in Alberta dan in Britisch Columbia. Het loont echter je benzinetank vol te gooien als je onder de helft dreigt te komen, door de bergen zuipt je wagen meer dan je lief is en in de parken heb je soms 150 km zonder benzinestation.
 • Banff lijkt goedkoop, maar als je verder rijdt richting Calgary dan loont het de moeite te wachten tot in Canmore (25 km van Banff). In de omgekeerde richting stop je best eerst in Canmore om daar alles vol te gooien.
 • In Drumheller tank je waarschijnlijk het goedkoopste van heel de reis.
 • Prijzen per liter, zomer 2022
  • Ucluelet: $2.169 (BC-VI)
  • Campbell River: $2.119 (BC-VI)
  • Pemberton: $2.289 (BC)
  • Clearwater: $2.189 (BC)
  • Jasper: $1.886 (AL)
  • Lake Louise: $1.939 (AL)
  • Revelstoke: $2.199 (BC)
  • Banff: $1.939 (AL)
  • Drumheller: $1.819 (AL)
  • Calgary: $1.889 (AL)
 • In totaal reed ik 3.711 km en had de wagen een gemiddeld verbruik van 12 liter.

Ferry

 • Ga je met je wagen naar Vancouver Island met de ferry, reserveer dan vooraf je overtocht via BC Ferries (https://www.bcferries.com/). Betaal enkel de reservatie vooraf, de rest kan je aan de terminal betalen.
 • Zorg dat je binnen je tijdslot toekomt. Zorg dat je niet te vroeg bent, want dan verlies je je reservatie en schuif je gewoon aan.
 • Als je vertrekt in Tsawwassen en je bent wat vroeg, stop dan even bij de Tsawwassen Mills. Dit winkelcentrum ligt op 5 minuten van de terminal en stelt je in staat voldoende tijd te voorzien voor je rit vanuit Vancouver en zonder het risico te lopen te vroeg te zijn.
 • Er zijn faciliteiten na het binnenrijden van de terminal.

Disclaimer: deze tips zijn samengesteld op basis van mijn eigen ervaringen in de zomer van 2022. Het is mogelijk dat bepaalde informatie op het moment van jouw reis niet meer accuraat is. Mocht je een fout vinden of meer info willen, voel je vrij om het contactformulier te gebruiken.