Dag 22: Glacier

Dag 22: Glacier

Tussen het Nationaal Park Mount Revelstoke en Yoho, ligt het Glacier National Park. Het zal geen verrassing zijn dat op de weg terug naar Banff, dit park op de planning stond.

De eerste boardwalk (Hemlock Grove) was afgesloten doordat er risico op vallende bomen was. Dit werd bevestigd tijdens de Rockgarden Trail, waar drie opgestapelde bomen ons de weg sperden, maar we konden erover klauteren. Deze trail is kort (430m) maar krachtig. Je wordt er teruggeworpen naar de ijstijd en je wandelt er los door beren territorium. In de lente is de wandeling afgesloten omdat er dan beren zitten. Wel ja, toch maar even gaan kijken dan.

De volgende stop was de Loop Brook Trail, waar je de oude Canada Pacific spoorlijn volgt. Je ziet er de stenen zuilen die vroeger de brug droegen waar de trein over reed, net zoals je in een cirkel wandelt, het patroon dat hij aandeed om de hoogteverschillen de baas te kunnen. De sporen liggen er niet meer en de sneeuwbeschuttingen zijn ingestort, daarnaast was een bepaald stuk zo overwoekerd met planten dat we via de weg gingen, maar de infoborden zijn leerrijk.

Aan het Rogers Pass Discovery Center hadden we een snelle lunch en bemachtigden we een gedetailleerdere kaart van de regio. Heel wat trails bleken open te zijn. Ga zeker in het centrum binnen, er staat een opgezette beer, marter, kariboe, … en een maquette van de spoorlijn. De Rogers Pass National Historic Pass stopplaats wat verder is minder interessant. Al kan je er leren welke richting je op moet kijken om te zeggen “in die richting ligt Quebec”.

Tot slot naar het Illecillewaet startpunt om de Meeting of the Waters en Great Glacier Trail te doen. Op het einde van de Great Glacier Trail word je geconfronteerd met een stroming, maar met wat geklauter en apenstreken geraakt je er droog over. Oppassen als je de klif op gaat, maar het uitzicht is er wel mooier. Zorg wel dat je water vermijdt, dit maakt je schoenzool glad en de overbrugging gevaarlijk. Waarom deze trail? Omdat we in het Glacier National Park zijn natuurlijk.

Andere wandelingen konden we niet meer doen. Blijkbaar veranderen we bij de Rogers Pass terug naar de Calgary tijdzone, een uur verdampt plots op een seconde. Wat de beren betreft, volgens de info was er twee dagen geleden een beer gespot bij de Loop Brook Trail, en gisteren was er elders in het park ook een (dezelfde?) gezien, maar we hebben gelukkig vandaag niet voor dood moeten spelen – je enige alternatief voor berenspray.

In de avond ging het naar Golden, waar de elektriciteit uitgevallen was en het internet niet werkte. Bij Ricky’s ging het ook niet snel, maar gelukkig stond de match België – Japan van 2018 op. Inderdaad 2018, hoe bizar. We wonnen nog steeds in de laatste minuut. Het eten is trouwens wel waar voor geld.

Afbeeldingen: 10