Dag 10: Elk Falls & Eagle Eye Adventures

Dag 10: Elk Falls & Eagle Eye Adventures

Ken je dat gevoel wanneer je achter een raam zit te ontbijten, je buiten de miezer ziet neerdwarrelen en probeert uit te maken of het wel de juiste dag is voor buitenactiviteiten? Dat gevoel omschrijft perfect de ochtend.

De eerste stop was de reeks touroperatoren van waterexcursies, want dat was het eigenlijke doel van Campbell River. Waar de eerste zijn tocht van 8:30 al vertrokken was en die van 14:00 niet volboekt maar gewoon geannuleerd, begon de vrees dat er nog meer niet gingen uitvaren toe te nemen. Gelukkig voer Eagle Eye Adventures in de namiddag met een overdekte boot uit, ze hadden al 5 inschrijvingen.

Maar eerst ging het naar Elk Falls Provincial Park, waar we aan de BC waterkrachtcentrale geparkeerd stonden. De 2 km tot aan de waterval waren soms steil, maar de waterval is het meer dan waard! Natuurlijk kan je ook op de parkeerplaats een paar honderd meter ervandaan parkeren, maar dat leerden we pas later en wat is de fun daarvan?

Na een lunch, op naar de boot van Eagle Eye Adventures. Onze kapitein van dienst bleek een Nederlander te zijn, net als de administratief bediende en 2 van de in totaal 8 passagiers. We vertrokken voor een boottocht van 4 uur, soms aan snelheden van 50 km/u waarbij de boot heftig op en neer spatte.

Tijdens het eerste stuk van 40 minuten passeerden we onder meer het eiland van Bill Gates, Marina Island, of diens vrouw zoals onze kapitein opmerkte door de recente scheiding. Het noemde vroeger Maria Island, de reden dat Gates het kocht, maar de overheid vond het leutig het van naam te veranderen. Na deze tocht tijd voor de eerste dieren: 3 orcas, een moeder en haar twee kinderen. Ze laten zich niet echt zien, enkel hun vin, en er moet om wilde-dieren-behoud ook 200 m afstand gehouden worden, maar toch mooi om zien, vooral toen ze plots aan onze andere kant opdoken. Op diezelfde locatie spotte we ook een waterval op een berg.

Na de orcas gingen we op zoek naar een bultrug walvis – Humpback Whale – maar die lieten zich niet echt zien. Een paar passagiers spotten er eentje, kort, maar die hebben we nooit gevonden. Gelukkig een andere wel, maar ook die kwam amper boven en eenmaal je hun vin ziet zit het erop.

Dan maar naar de zeeleeuwen, waar we er onderweg twee van zagen, laar straal voorbij vaarden. Later werd duidelijk waarom, op Mitlenatch Island liggen ze in twee hopen bij elkaar op de rotswand te zonnen. We spotten hier ook twee arenden, de typisch Amerikaanse en de bruine. De exacte soortnamen laat ik over aan de experts. We spotten ook nog wat andere vogels.

Tot slot werden we uit het niets getrakteerd op maar liefst 5 tot 7 bult walrussen, waarvan 2 betrekkelijk dichtbij. Van de anderen zagen we soms de staart, het opstuwende water als van een geiser, of de bult in hun rug.

De avond brachten we door in Campbell River, waar we tot aan de Fishermans Warf gingen. Een echte aanrader, met een mooi pier en wat oudere marinegebouwen.

Je weet nooit wat je te zien krijgt tijdens zo’n tocht. Je moet het dier lokaliseren, volgen, … dat is een hele kluif. En soms zijn ze weg als je ze net spot. Dus zoek zeker Eagle Eye Adventures op op Facebook om hun foto’s te zien als je scherpe super zoom wil.

Afbeeldingen: 19