Dag 27: Adelaide

Dag 27: Adelaide

Enkele weken geleden bezochten we Sydney, het startpunt van de reis. Vandaag was Adelaide aan de beurt, het eindpunt. De verschillen tussen beide steden zijn enorm, over de ondraaglijke temperaturen van 39 graden Celsius nog niet gesproken. Het is zweten, puffen en ploeteren. Niet ideaal voor een stadsbezoek, je bent overal geweest en toch krijg je het gevoel alsof je enkel de grond en zon hebt gezien. Hoe dan ook …

We begonnen aan North Terrace, met de State Library, Universiteit van Adelaide, Ayers House … – het staat er vol van de oude gebouwen – en werkten ons een weg naar de Botanische tuin. In vergelijking met de vorige twee is die van Adelaide vrij klein en minder duidelijk. Desalniettemin spendeerden we er toch weer heel wat tijd, de maaltijd inbegrepen. De lunch stelde weinig voor, maar de eenden stonden bedelend aan mijn voeten. Voor hun welzijn heb ik eerst alles opgegeten.

Na de tuin ging het richting Victoria Square, waar we zeker nog eens moeten passeren. Er staan heel wat gebouwen rond, waaronder een kerk – waar we snel terug buiten waren wegens een trouw – en het Supreme Court. De Adelaide Central Market was hierna aan de beurt, maar die was net afgelopen. Ach, het ziet er overal hetzelfde uit, dus niks gemist. Een grote hal met daarin wat kraampjes, dat vat het goed samen. Het aangrenzende China Town was klein maar fijn. Er stonden zoals te verwachten weer mooie poorten, wat me doet afvragen of er in België ook dergelijke straten zijn … terug naar Adelaide. Via een paar andere straten volgde Light Square, waar een obelisk met telescoop erop staat. Tot slot terug naar North Terrace voor het Adelaide Convention Center.

Na een stop in het hotel, ging het naar het Railway Station en aangrenzende parlementsgebouw, om daarna naar Rundle Mall te gaan. De bedoelingen waren goed: water halen bij Woolworths, Coles, … of waar dan ook. Maar blijkbaar sluit alles tussen 15 en 17u op een zaterdag. Ja, zo vroeg al! Een convenience store dan maar met gezegend water, toch wat de prijs betrof. Vervolgen ging het naar het War Memorial, met daarin vermeldingen van Ieper en Passendale, om van daaruit langs het gouverneurshuis naar het Adelaide Festival terrein te gaan. Snel erop volgend kwamen de Adelaide Bridge, Adelaide Oval en St. Patricks Carthedral. Tot slot gingen we nog wat verder tot aan een bloemenklok en ander mooi gebouw.

Hierna was het terug het centrum in om op Rundle street iets te happen. Na een deftige Italiaans getinte maaltijd – nee, geen pizza, wel pasta – gingen we terug naar Yabarra, het lichtfestival. Nu het donker was kwam alles veel beter tot zijn recht, inclusief de projecties op een waterscherm. Indrukwekkend! Via de oever van de Torrens rivier (kant van de Adelaide Oval) en een prachtige brug, gingen we terug naar het Adelaide Festival Center, waar de Adelaide Walk of Fame gelegen is. Daarna ging het naar Hindley street voor opnieuw veel te duur water (5 keer de gangbare prijs!) en het hotel. De uitgangsgelegenheden tussen Bank en Blyth street hebben we voor alle duidelijkheid rechts laten liggen.

Afbeeldingen: 21 – rotaties volgen later