Dag 18: Los Angeles

Dag 18: Los Angeles

Venice Beach & Santa Monica

De allereerste dag in de stad der engelen, al was de nacht door luidruchtige buren eerder de onderwereld dan de hemel op aarde, waar we de laatste dagen van dit groots avontuur zullen doorbrengen.

Na een kluwen van instructies te hebben mogen verorberen van TommieTom, een paar verkeerde afslagen en wat minuten filerijden, uiteindelijk aangekomen bij Venice Beach, waar een betalende parking tussen Venice Beach en Santa Monica de beste optie bleek.

In de voormiddag ging het te voet over de Ocean Front Walk van Venice Beach via de Windward Avenue – een aaneenschakeling van souvenirwinkels en tattooshops – naar de Venice Pier, waar menig vissers proberen een visjes aan de lijn te krijgen. Als bij wonder sloeg een Aziaat erin om voor mijn ogen een exemplaar van zo’n twintig centimeter naar boven te halen en dit nadat een andere passant de Aziaat erop gewezen had dat zijn lijn bewoog. Onderweg stonden een aantal krachtpatsers zichzelf in het zweet te werken op MuscleBeach, maar de Muscle Beach van Santa Monica is toch indrukwekkender.

Na mezelf op de pier in te lichten via mijn reisgids, werd het al snel duidelijk waarom de plaats Venice Beach noemt: een paar straten naar het binnenland toe ligt een drie mijls kanalennetwerk, naar inspiratie van de kanalen te Venetiƫ.

Na een snelle lunch in een etablissement in Venice Beach, begon de wandeling naar de wereldberoemde Santa Monica Pier. Eerlijkheid gebied te zeggen dat hij minder interessant is dan Pier 39 te San Francisco. Ok, er zijn meer kermisattracties en een hele achtbaan, en er heerst een zekere sfeer, maar het totaalplaatje van Pier 39 leeft meer. Desalniettemin blijft het een aanrader, zeker om te zien hoe mensen er maar niet in slagen om een ring rond een flessenhals te gooien.

Na de pier ging het naar het Palisades Park, een mooie groene plek van waaruit je een mooi zicht hebt op de kustlijn. Erna ging het naar de Third Street Promenade, wat lijkt op een openlucht shoppingcentrum en uitmond in een echt openlucht shoppingcentrum. Bijna alle merken zijn er vertegenwoordigd, maar souvenirshops vind je er niet.

Bijsluiter

Na de winkels ging het terug naar Venice Beach voor een diner en de souvenirshops, die nog niet aan bod waren gekomen, om de dag af te sluiten met entertainment aan het restaurant: een dronken man die door het voltallige personeel van de zaak naar het einde van de straat werd gedirigeerd. Niet veel later was hij terug en volgens een van de personeelsleden was dit soort situaties dagelijkse kost. Het is niet verwonderlijk dat de reisgids aangeeft dat de sfeer ’s avonds minder rooskleurig is, al kan je ook overdag de Marihuana van de Green Doctors op de dijk tot vervelens toe ruiken. Desalniettemin heeft de buurt met zijn straatartiesten zeker zijn charme, tevens tijdens de donkere uren wanneer alle met ledlampjes verlichtte fietsen op straat komen.

Afbeeldingen: 10