Dag 9: Milford Sound

Dag 9: Milford Sound

De Milford Sounds, gelegen in het Fiordland van Nieuw-Zeeland, staan vandaag centraal.

We rijden de hele weg naar boven, een rit van een goede 2u door wegenwerken en een bochtige weg. De gps zat er pal op, maar de inschattingen van Google een onderschatting. Gelukkig waren we wat vroeger vertrokken, voor de verandering. Aan de tunnel, die stijl omlaag gaat, worden we opgewacht door kea’s, een soort papegaai, die van auto naar auto springen. En voordat je het weet hoor en zie je een snuit op de bovenkant van je raampje tikken of langs de bovenkant van je voorruit naar binnen kijken. Toffe beetjes, die kea’s

We beginnen de ontdekking met een 2 uur durende cruise op de Milford Sound, een inham van de Tasmaanse zee (want een meer kunnen we het niet echt noemen). We varen langs een paar watervallen (die vrij klein waren door het prachtige weer), maar die op het einde – toen de kapitein de snuit van de boot in de waterval parkeerde – was groot genoeg om nat van te worden. We spotten ook dolfijnen en pinguïns. Na de cruise doen we de Milford Sound Lookout wandeling, vanwaar we de Bowen Falls nogmaals kunnen spotten.

We komen aan bij The Chasm, een korte wandeling naar de naar beneden denderende rivier. Spijtig genoeg zijn de bruggen afgesloten omdat ze vernield zijn, veel zie je er niet van. Het doet wel terugdenken aan Canada, waar het water zich ook een pad slijpt in de rotsen en ze rond uitholt.

We rijden terug naar boven en intussen ligt de weg half open. Aanschuiven en terug door de tunnel. Wegenwerken worden in Nieuw-Zeeland nogal apart aangepakt en pas aangepakte weg knettert tegen je auto. Allemaal losliggende steentjes. Zeer rare ervaring voor een vernieuwd wegdek.

Monkey Creek is een volgende stop, gewoon omwille van het uitzicht, maar we krijgen een bonus. Twee kea’s die paraderen en poseren voor een foto! Prachtige beestjes en plaatjes.

We gaan door naar de Key Summit trail, een wandeling van 3u waarbij het naar boven gaan meer dan de helft van de tijd in beslag neemt. Onderweg word je beloond met een waterval en boven met vergezichten. De beklimming waard, ook al moet je door 100 meter instabiel gebied.

Tot slot stoppen we nog bij Mirror Lakes, waar de bergen zich weerspiegelen in een lang smal meer.

Eén ding is zeker, Milford Sound is een must see. Tip: de parking aan de cruises is $10 per uur, vanaf 15u de helft.