Dag 15: Mount Robson

Dag 15: Mount Robson

Het Mount Robson Provincial Park ligt op 2,5 uur rijden van Clearwater. De voormiddag was dan ook snel gevuld. Een sightseeings tour doorheen bergachtige landschappen waarbij lage muisgrijze wolken de bergtoppen omhulden als een mist boven een rivier. De blauwe schijn gaf de bergen iets magisch, alsof ze uit een fantasiewereld kwamen of er toegang tot zouden geven. De bomen die de onderzijde van de bergen vullen, vormen een donker contrast met de witte sneeuw die de toppen besmeuren.

De Rearguard Falls waren de eerste kennismaking met Mount Robson en lijken het kleine broertje van Dawson te zijn. Het is een gevecht tussen stromen, waardoor opspattend wit schuim overvloedig aanwezig is. Er is zelfs een draaikolk te spotten.

Het Visitor Center was de volgende stop, waar je niet enkel info krijgt die je de stuipen op het lijf jagen, maar ook een verbluffend zicht hebt op de bergen rondom je. Ze zijn overal, maar de witte sneeuw en gleuven die bij regen wel eens watervallen kunnen worden, maken het speciaal. Over regen gesproken, het regende pijpenstelen op weg naar het bezoekerscentrum.

De enige andere attractie die in Mount Robson toegankelijk was, waren de Overlander Falls en het pad “naar de (auto)brug” over de Fraser Rivier. De medewerker van het bezoekerscentrum raadde deze wandeling aan, maar er werden al 2 weken lang grizzly beren gespot in de omgeving en zelfs naast de weg (waar een jonkie een dier achter zich aansleepte). De bossen visueel uitkammen en lawaai maken waren het advies. Het geluk wil dat we geen beren ontmoet hebben, wat niet wil zeggen dat ze niet vanop een afstand meekeken, maar helemaal gerust ben je er toch niet altijd in. Zeker niet als je plots iemand hoort toeteren op zijn anti-beren toeter.

Beren tip! Draag geen bellen tijdens het wandelen, ze schrikken beren niet af maar trekken ze juist aan. Ze associeren ze met mensen en dus eten. Probeer niet alleen te gaan, wel ja, en maak lawaai. Dus zaag erop los of zet Don’t start now – Don’t show up, don’t come out … Walk away, you know how – op herhalen, het kan maar helpen. Berenspray is ook niet handig, daarvoor moeten de beren al vrij dichtbij zijn. Wat wel handig is, is een bus die een fluitsignaal uitbraakt. Daar loopt niet enkel een beer van weg, maar ook je eventuele metgezel.

Na een tocht door, jawel, regen naar Jasper, konden we ons daar deze avond vergapen op de reuzen rondom ons. En ook de ruwweg 85 km ernaartoe zijn de rit waard.

Correctie van een voorgaand bericht. De muggenbeten worden bijgesteld naar minstens 26.

Afbeeldingen: 12