Dag 17: Melbourne

Dag 17: Melbourne

Soms zijn er van die wisselvallige dagen en dat is in Melbourne niet anders. De ochtend begon bewolkt en koud, maar dat is geen reden om niet de stad in te trekken.

We begonnen met de Block en Royal Arcade, een beetje vergelijkbaar met wat we in Sydney zagen: een ouderwetse Victoriaanse galerij met winkeltjes. Vervolgens ging het in de richting van Hoiser Lane, die bekend staat voor zijn graffiti. Leuk om eens gezien te hebben, maar je vindt tal van dergelijke straten in de stad. We zetten de toch verder naar het Old Treasury Building, dat we van buiten bekeken. Hierna gingen we naar de Treasury Gardens en de door Aziatische toeristen overwoekerde Fitzroy Gardens. Die laatste bevat heel wat schatten: een Conservatory met allerlei soorten planten, een tweetal Romeins-ogende gebouwen, een miniatuur Tudor dorp en een paar fonteinen. Je moet er de tijd voor nemen.

Na de voormiddag sprongen we de food court van Collins Place binnen voor een snelle hap. We zetten de tocht verder via het Windsor Hotel, het parlement van Victoria en de bijhorende tuin. Op weg naar de Carlton Gardens spotten we nog de St. Patrick’s Cathedral, die de kleine omweg meer dan waard was. Een immense kathedraal met heel wat nissen, een vriendelijke pastoor die me persoonlijk een brochure gaf en een prachtig altaar. Je moet niet elke zondag naar de mis gaan om het mooi te vinden.

De oorspronkelijke weg hervattend, gingen we naar de Carlton Gardens met erlangs Fitzroy – kleine omweg omdat het zo in de notities stond, maar eigenlijk niet echt een meerwaarde. In de tuin ligt het Melbourne museum, een modern en immens groot complex; en de Royal Exhibition Building, waar een evenement gaande was. Het is een mooie omgeving, alleen spijtig van de hekken door het evenement. We zochten dan maar de Old Melbourne Goal op, een oude gevangenis. Erna kwam de staatsbibliotheek van Victoria aan bod, een gebouw met 8 zuilen aan de ingang. Kleine nota: ook voor deze ingang stonden hekken. Niet leuk voor de foto’s.

Via een onverwacht winkelcentrum ging het naar de Queen Victoria Market. We moesten er zijn voor 17u, want dan sloot ze, en dat is gelukt ook. Alleen … ze is niet open op woensdag … het is te zeggen … in de zomer is er een avond editie die begint om 17u. Belangrijk detail dat een reisgids niet altijd meegeeft. Dus zagen we de opbouw van de markt, even indrukwekkend.

Na de markt terug het centrum in voor een bezoek aan het Centraal Station. Het is te zeggen, buiten de poortjes was er niet veel te zien. De perrons kan je niet bereiken of zien zonder ticket. Vergelijk het met Brussel-Centraal, maar beter beveiligd. Op naar de Chinese wijk dan maar, die in vergelijking met eerdere Chinese wijken wat povertjes was. Echter, de Griekse wijk … 1 winkeltje in Griekse stijl heb ik gespot, de rest was Aziatisch.

Om de avond in te zetten ging het met de gratis tram naar The Melbourne Star, een reuzenrad zoals The London Eye. Een ritje duurt 30 minuten en geeft je een mooi zicht over de stad. De ramen waren wel niet zo proper en de zon begon te zakken waardoor kijken in die richting nogal bemoeilijkt werd, maar ondanks alles toch leuk. Te veel foto’s genomen, dat is zeker. Je zou twee keer moeten gaan: een keer voor foto’s, de tweede keer om gewoon rond te kijken.

Afbeeldingen 12